Őssejt helyett sóoldatot fecskendeztek?

A rendőrség egy ukrán beteg illegális sejt-terápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban, ahol néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz - ismerteti az őssejtügy részleteit a csütörtöki Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy a helyszínen lefoglalt fecskendőkben és infúziókban azonban őssejtek helyett emberi fehérjét és sóoldatot találtak. Így könnyen lehet, hogy az őssejtet ígérők becsapták a pácienseiket.

A Népszabadság információi szerint a csoport médiaszereplései hívták fel a gyanús beavatkozásokra a rendőrség figyelmét, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy noha elvileg tilos, de mégis zajlik gyógyítás embrionális őssejtekkel. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly december óta gyűjtötte az információkat az őssejtterápiát végző csoportról.

Sarkadi Balázs akadémikus a lapnak azt mondta, hogy embrionális őssejteket a világon sehol nem alkalmaznak hivatalos gyógyításban, sőt, ezekkel egyelőre még a klinikai kísérletek előszobájáig sem jutottak el.