Budaházyék mindent kimerítenek

A Magyarok Nyilai terrorszervezet a „bűnszervezet” kategória valamennyi kritériumának megfelel az ügyészség szerint, azaz Budaházy akár életfogytiglant is kaphat. Arra a kérdésre, hogy az eddig elfogott kilenc embernek lehet-e még társa, az illetékes csak annyit mondott: még tart a nyomozás.

Akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat Budaházy György és csoportja. Mint Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az FN-nek elmondta, eddig is terrorcselekmény bűntettével gyanúsították őket, amelynek 10-15 év a büntetési tétele. Ezt azonban súlyosbítja az a döntés, hogy a Magyarok Nyilait jogi értelemben bűnszervezetté nyilvánították.

Bűnszövetkezet

„Ez nem önálló bűncselekmény, de terhelő körülmény az ítéletnél” – fogalmazott Fazekas Géza. Hozzátette: bűnszervezetről négy feltétel fennállása esetén beszélhetünk: ha hárman vagy többen alkotják a csoportot, hosszabb időre szerveződik, összehangoltan működik, illetve olyan szándékos bűncselekményt terveznek elkövetni, amelyért legalább öt év büntetés jár.

A Magyarok Nyilai valamennyi kategóriának „megfelel”: eddig kilenc embert helyeztek előzetes letartóztatásba, a csoport 2007 óta működik, és szervezetten működött. Ráadásul a csoport tagjait terrorcselekmények előkészítésével, emberölési kísérlettel és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják – ezek mindegyike egyenként meghaladja az ötéves büntetési tételt.

Lapunk kérdésére, hogy végleg sikerült-e felszámolni a csoportot, Fazekas Géza csupán annyit válaszolt: a nyomozásnak még nincs vége.

Vannak még sejtek?

Egyes lapinformációk szerint a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg elfogott tagjai mellett tevékenykedhetnek még sejtek, amelyek egymásról sem tudnak. Egy, korábban a Népszabadságnak nyilatkozó meg nem nevezett forrás szerint működésük hasonlatos a múlt század első felében tevékenykedő kommunista sejtekéhez: azokat úgy szervezték, hogy a rendszer egészét szinte senki nem látta át, egy-egy aktivista legfeljebb néhány embert ránthatott magával.

Draskovics, a politikai szál

Ezzel párhuzamosan a múlt héten politikai botrány robbant ki abból, hogy Draskovics Tibor rendészeti miniszter sajtótájékoztatóján bemutatott egy videót, melyen szerinte az látható, ahogy a „Magyarok Nyilai” „próbarobbantást” hajtanak végre. A robbanás helyszíne azonban Balsai István fideszes képviselő szerint kísértetiesen hasonlít egy több évvel ezelőtti robbantáséra, ahol – a rendőrség akkori közlése szerint – „átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantottak”. Felmerül tehát a gyanú – így Balsai –, hogy Draskovics Tibor bizonyítékot hamisított annak érdekében, hogy továbbra is látványosan és zavartalanul riogathasson szélsőjobboldali veszéllyel”. A Fidesz ezért lemondásra szólította fel a tárcavezetőt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) válaszában kifejtette: tény, hogy a felvételt a terrorszervezet egyik tagjának számítógépén találta a szakértő. Az FN információi szerint a rendőrségnek már tudomása volt arról, hogy ez a csoport végzett kísérleteket az április 8-ára tervezett merényletet megelőzően. Az NNI megerősítette: nyilvánvaló a terrorszervezet és a robbantás végrehajtói közötti kapcsolat.

Politikusokra támadtak volna

A 2002-es hídfoglalásáról elhíresült Budaházy Györgyöt júniusban tartóztatták le, a főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével, továbbá terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítja a férfit. Úgy vélik, az ő utasítására lőttek Hiller István házára, és dobtak Molotov-koktélt Kóka János házára is.

A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg tagjai közül már kilencen vannak előzetes letartóztatásban, köztük egy nő. Lapinformációk szerint az egyik letartóztatott, a Magyarok Nyilai kiképzője, szerződéses katona volt.

Április 8-án először három személyt tartóztattak le tettenérés közben, aztán a robbanó szerkezet gyártóját, majd Budaházyt és azóta még 4 személyt vettek őrizetbe.

A pillanatnyi adatok alapján ez egy hiteles bűnszervezeti tagként elkövetett terrorcselekmény és más bűncselekmények gyanúja miatt folytatott nyomozás, melyben az eljárást a központi nyomozó főügyészség folytatja az NNI-vel együtt. Az eljárás során eddig Budaházi Györgyöt és 8 társát helyezték előzetes letartóztatásba.