Nincs magyar áldozata a horvát vonatszerencsétlenségnek

Kisiklott a Zágráb és Split között közlekedő személyszállító vonat pénteken, a horvát média úgy tudja, hogy vannak halottak is, és több tucatnyian megsérültek. Az első hírek szerint nincs magyar áldozat.

Az elsődleges adatok szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a pénteki horvátországi vonatszerencsétlenségnek – mondta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő.

Az eddigi információk szerint a hat áldozat és a 30-40 sebesült között nincs magyar állampolgár. A Külügyminisztérium folyamatosan kapcsolatban van a spliti kihelyezett konzulon keresztül a horvát hatóságokkal, illetve a többi diplomáciai képviselettel is – mondta a szóvivő.

A szerencsétlenség a célállomástól, Splittől mintegy 30 kilométerre fekvő Rudin település mellett történt.

A szerencsétlenség oka egyelőre ismeretlen. A horvát lapok internetes oldalain az olvasható, hogy a teljes szerelvény kisiklott. Egyes információk szerint a vonaton közel kilencvenen utaztak, közöttük külföldi turisták is. A HTV televízió úgy tudja, 110-en váltottak rá jegyet.

Mentők és tűzoltók érkeztek a szerencsétlenség helyszínére. Helyszíni híradások szerint a spliti kórházban ostromállapotok uralkodnak. Az egyik orvos közölte, hogy önkéntes véradásra szólították fel a környékbeli lakosokat, és Zágrábból is vért küldtek a spliti kórházba.

Szlanyinka Anna, Magyarország spliti konzulja elmondta, egyelőre nincsenek információk arról, hogy vannak-e magyar állampolgárok az áldozatok között, legalábbis a horvát hatóságok egyelőre nem adtak róla tájékoztatást. A konzul folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. Úgy tudja, hogy hat halottja van a szerencsétlenségnek, de a horvát hatóságok egyelőre nem erősítették meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint külföldiek is utaztak a vonaton.

A szerencsétlenség miatt ezen a vonalon leállították a vasúti forgalmat, buszokkal szállítják az utasokat.

Jisop Berket, Kastela város polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanezen a helyen 1966-ban is történt egy vasúti szerencsétlenség, akkor 33-an haltak meg. Véleménye szerint meg kell tiltani a forgalmat ezen az vasútvonalon, mivel az nem felel meg a közlekedésbiztonsági követelményeknek.