Ponthatárok az FN-en

Megint a gazdasági és a bölcsészkarok „szippantották fel” a legkiemelkedőbb eredményű diákokat. A Budapesti Corvinus Egyetemen született a legmagasabb ponthatár: a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakon 469 pont kellett a bejutáshoz. Az orvosi egyetemeken és a népszerű bölcsész szakokon is jóval 400 fölé kúszott a ponthatár.

Az idén 127 500-an felvételiztek a felsőoktatásba a tavalyi 96 ezerhez képest, tehát jelentős volt a túljelentkezés. Mintegy 94 ezren bekerültek, azaz a pályázók 73 százaléka. Közel 90 ezren készültek államilag finanszírozott szakokra, „ám csak” 56 ezer diák tanulhat majd így szeptembertől. A felvettek száma körülbelül háromnegyed-egynegyed arányban oszlik meg az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyek között.

Az idei legmagasabb ponthatár 469 lett, sehol nem kellett a maximális 480-at teljesíteni. Néhány fizetős alapszakon viszont elég volt elérni a bekerüléshez szükséges minimumponthatárt. Csak a legjobb teljesítményű fiatalok juthattak be a Corvinus Egyetem szinte minden szakára. A gazdálkodás és menedzsment alapszakon például az államilag támogatott és a költségtérítéses nappali képzés pontja között mindössze 11 volt a különbség: az előbbi 454, míg az utóbbi 443 lett.

A ponthatárok itt olvashatók.

Felszálló ágban a műszaki képzések

A műszaki képzések közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki alapszakán 367, a mechatronikai mérnök képzésben pedig a 428 pontot elért diákok örülhettek. Az informatikusoknál átlagosan 300 körüli ponthatár született, a természettudományoknál viszont nőtt az igény – például a BME fizika alapszakán 400 pont kellett a költségtérítéses képzésre való bejutáshoz. A Nyíregyházi Főiskola azonos szakára viszont már 182 pont is elég volt.

Töretlenül népszerű a pszichológia, ott 440 pontot kellett szereznie annak, aki be akart jutni a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, a Károli Gáspár Református Egyetemen pedig 453-at. Az orvosira az idén magas lett a ponthatár: a Semmelweis Egyetemre 437, Debrecenbe 420, a pécsi és a szegedi intézménybe pedig 421 pontot kellett elérni a felvételizőknek.

Sokan lennének jogászok és bölcsészek

A bölcsészkarok közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem emelkedett ki: a keleti nyelvek és kultúrák – japán szakirány alapszakra csak 440 ponttal vettek fel. A kommunikáción is magasak a számok, ELTE-n 451, a Corvinuson 455, a Műegyetemen pedig 439 a ponthatár. A Pécsi Tudományegyetemen a költségtérítéses levelezőre 160 pont is elég volt.

A jogászképzésben is az ELTE nyert, hiszen náluk született a legmagasabb pont az országban (426). A Miskolci Egyetemre 405, a Debreceni Egyetemre 408, a Pázmányra pedig 411 ponttal vették fel a fiatalokat.

Az államilag finanszírozott felsőfokú szakképzési helyek száma 12 500, ebből majdnem 11 ezret töltöttek be a sikeres felvételit tett diákok. Ez a szám kiemelkedő: tavaly ugyanis az érdeklődés elég lanyha volt, összesen 7800 jelentkezőt vettek fel. A mesterképzéseket azonban nem tudták feltölteni: ott pótfelvételit hirdetnek meg.

Mit tehetek, ha nem vettek fel?

A felvételi döntés ellen a jelentkező közigazgatási hatósági eljárás keretében 15 napon belül nyújthat be fellebbezést. Írhat levelet az oktatási és kulturális miniszternek címezve az 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímre, illetve jelezheti a problémáját személyesen az Educatio Kht. ügyfélszolgálatán (1088 Budapest, Reviczky u. 6., munkanapokon 8 és 16.30, szerdánként 8 és 18 óra között). Fellebbezni bármely okból lehet, amelyre tekintettel az érintett a döntést sérelmesnek tartja.

Amennyiben a jelentkező a felsőoktatási intézmény felvételi döntését kívánja megkérdőjelezni, az ellen a közléstől, illetve a tudomásra jutástól számított 15 napon belül, a felsőoktatási intézménybe írásban benyújtott jogorvoslattal élhet.

Azokat a jelentkezőket, akik nem érték el az adott szakon a ponthatárt, nem lehet felvenni. Mindenkinek azt a képzést kell elkezdenie, amelyre először felvették, a döntés után már senki nem mondhatja azt, hogy mégis a következő megjelölt szakra járna szívesebben. Előfordulhat az is, hogy megfelelően felkészült jelentkezők hiányában (azaz senki nem érte el a minimum pontszámot), vagy egyéb okok miatt – például az oktatás elkezdéséhez szükséges minimális létszámnál kevesebb érdeklődő esetén – egyes helyeken a meghirdetés ellenére sem indul új évfolyam.

Az Educatio Kft. pótfelvételit hirdet meg azoknak, akiknek a mostani jelentkezési időszakban nem sikerült a felvételi. A felsőfokú szakképzési helyek szinte mindegyikét feltöltötték, ám az alap-, osztatlan és mesterszakokra még pályázhatnak. A határidő előreláthatólag augusztus közepén jár le, a lista az FN-en is olvasható lesz.

Címkék: Belföld: oktatás