Retkes három feltétele – interjú az SZDSZ elnökével

Ismét megerősítené vidéken a pártot az SZDSZ új elnöke, aki a fiatalok és a szabadelvűek támogatásában bízva megháromszorozná 2010-ig az SZDSZ szavazótáborát. Retkes Attila egy ellenzéki, hiteles, szerény, plebejus-liberális pártot szeretne felépíteni, amely csak feltételekkel támogatja a Bajnai-kormányt. Interjú.

Csak a nyárnak tudható be, hogy ilyen kihalt az irodaház? Hallani arról, hogy emblematikus alakok, vidéken pedig tömegek lépnek ki a pártból.

Az SZDSZ egy kis párt, ezért a központi apparátusának nagyon hatékonyan és kis létszámmal kell működnie. Az ebből felszabaduló forrásokat pedig a helyi és megyei irodák rendelkezésére szeretnénk bocsátani, ők ugyanis nagyon rossz anyagi és infrastrukturális körülmények között dolgoznak.

Fotó: Végh László, FN

Egyébként a központi irodaház épülete sem alkalmas erre a célra. Egy szerény, hiteles párthoz egy szerény, hiteles központ kell, kevés emberrel.

Elköltöznek az irodaházból?

Ez gazdasági kérdés, amelyben a pártigazgatóm, Márton Zoltán az illetékes.

Leépítések is voltak?

A központi apparátusban muszáj létszámot csökkenteni a gazdaságosabb működés érdekében.

És mi a helyzet a párt tagságával?

Ahogy az SZDSZ társadalmi elutasítottsága nőtt, a tagság létszáma úgy csökkent az elmúlt években. A most kilépők többsége már régóta nem tudott azonosulni az SZDSZ politikájával. Egy vidéki csoportunk például már januárban feloszlatta magát, de csak most hétfőn közölte ezt hivatalosan a központtal.

A tizenkét alapító kilépése mögött is ez áll?

Akadnak a kilépők között olyanok – például Iványi Gábor és Konrád György –, akiknek döntését személy szerint nagyon sajnálom. Ők a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzékben is jelentős érdemeket szereztek, elkötelezett liberális demokraták, ugyanakkor már évek óta nem politizáltak aktívan.

Konrád György ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az ön személyével nem ért egyet, illetve azzal, ahogyan elődeihez – akiket ő nagyon tisztel – viszonyul.

Konrád György regényein nőttem fel; ha azt mondom, tisztelem őt, az nem fejezi ki azt, mennyire nagyra tartom. Sajnálom, hogy így érzi, de nem gondolom, hogy vitába kellene vele bocsátkoznom. Tudomásul vettem a döntését.

Kóka Jánossal viszont vitába szállt: ön szerint le kéne mondania a frakcióvezetésről, ő viszont nem hajlandó erre.

Olyan frakcióvezetőre van szüksége az SZDSZ-nek, amely a párt politikájával – a stratégiát és konkrét szakpolitikákat is beleértve – egyetért, illetve azt hitelesen tudja képviselni a parlamentben. Abban bízom, hogy Kóka János demokrata, és miután a küldöttgyűlés látható többsége megszavazta, hogy távozzon frakcióvezetői posztjáról, ennek megfelelően cselekszik. Ez jogi értelemben nem kötelessége, morálisan viszont – úgy vélem – ez egy szükséges lépés.

Kit látna szívesen a frakció élén?

Erről még korai lenne beszélni.

Elődjétől, Fodor Gábortól kér majd tanácsokat?

A pártban természetesen számítok a munkájára és a tapasztalatára.

Elnökké választásakor ki gratulált elsőként a többi pártból?

Az SZDSZ-ben politizálok hét éve, más pártok tagjai nem tudják a telefonszámomat.

Miért vállalta el az SZDSZ elnöki posztját?

Egész felnőtt életemben liberális voltam. Ebben a nagyon nehéz helyzetben szeretnék segíteni az SZDSZ-nek, hogy a liberalizmusnak legyen hiteles képviselete Magyarországon.

Megválasztásakor azt mondta, hogy száműzi a korrupciót a pártból. Ezek szerint eddig volt?

Az egész magyar politikai életre rávetül a korrupció árnyéka. Arra szeretnék koncentrálni, hogy elnökségem alatt az SZDSZ egy tiszta, átlátható párt legyen.

Ön két céget is vezetett, minden posztról lemondott?

Lemondtam az ügyvezetői posztról, a tulajdonrészemet pedig eladtam.

Fotó: Végh László, FN

Egy blogbejegyzés korrupcióval vádolta meg kiadójának pályázataival kapcsolatban.

A komolyzenei kiadó, amit vezettem, 2001 és 2008 között folyóirat-kiadásra, hanglemezkiadásra, koncertszervezésre nyújtott be teljesen szabályos módon pályázatokat a Nemzeti Kulturális Alaphoz – ahogyan ezt sok száz hasonló zenei kisvállalkozás is megteszi. Átlagosan évente 5 millió forintot nyert el a cég, s természetesen minden fillért a pályázatokban megjelölt célra fordított. Nemcsak jogi szempontból volt szabályszerű a pályázati eljárás, hanem etikailag is kifogásolhatatlan.

Hogyan lehet ön szerint újjászervezni a pártot?

A párt szervezeti újjáépítését vidékről, a helyi csoportok és a megyei választmány szintjéről kell elkezdeni. Azokat szeretném megszólítani, akik szabadelvűek, de vállalhatatlannak tartották az SZDSZ korábbi politizálását, és ezért kiléptek, vagy ugyan megtartották párttagságukat, de jelenleg nem politizálnak aktívan. Az SZDSZ 21 évvel ezelőtti alapítása óta felnőtt egy új generáció, amelynek tagjai csekély létszámban csatlakoztak a párthoz. Számítok rá, hogy ez a közeljövőben megváltozik és a párt vonzóvá válik a fiatalok számára. Úgy gondolom, hogy többek között következetes politizálással és konkrét szakpolitikai szinten megjelenő programokkal elérhető ez a cél.

Melyek ezek a szakpolitikák?

Hét szakpolitikai kabinetet hozunk létre: nemzetpolitika, vidékpolitika, várospolitika, önkormányzati politika, gazdaságpolitika, társadalompolitika és környezetvédelem. Ezeknek lesz egy szűk létszámú irányító-koordináló testülete, viszont a párt teljes tagságával fognak kommunikálni, így mindenkinek az észrevételeit figyelembe tudják venni. Az új SZDSZ programját ezen szakpolitikai kabinetek vezetői fogják képviselni.

A környezetvédelem például eddig nem volt annyira hangsúlyos az SZDSZ-ben, az EP-választáson a liberális pártot beelőző LMP-ben viszont igen. Ezzel kívánnak konkurálni?

Nem értek egyet a megállapítással: a környezetvédelem Fodor Gábor minisztersége idején hangsúlyos eleme volt a szabad demokraták politikájának. Az elmúlt évben ezt a területet sajnos elengedte az SZDSZ. Egy mérsékelt, hiteles, szabadelvű párt nem engedheti meg magának, hogy a fenntartható fejlődésről, az ökopolitikáról ne legyenek önálló gondolatai. Ezért is lesz ennek a területnek külön kabinetje.

Ez már választási program lesz?

A szakpolitikai kabinetek októberre alakítanak ki egy széles körben – az SZDSZ tagságával, szimpatizánsaival, értelmiségi bázisával – leegyeztetett programtervet, amelyet a küldöttgyűlés elé lehet terjeszteni. Ezt követően készül majd el a választási program.

Van már miniszterelnök- illetve főpolgármester-jelöltjük?

Erről még korai lenne beszélni.

Elemzők azt találgatják, hogy szétesik-e a párt vagy sem. Pártelnökként reálisnak látja, hogy a következő választásokon az SZDSZ bejusson a parlamentbe?

Az SZDSZ szétesésétől nem tartok. Arra készülünk, hogy mind a 176 egyéni választókerületben találunk alkalmas jelölteket, így az összes területi és az országos listán is önállóan indulunk neki a jövő tavasszal esedékes választásoknak.

Ebben a három hónapban azonban még fontos döntéseket kell hozni, ott van például a költségvetés.

A konkrét költségvetés-tervezet alapos ismeretében tudok erre reagálni, az pedig még nem készült el. Egyébként azt gondolom, hogy egy ellenzéki pártnak – és az SZDSZ 2008 áprilisa óta az – a kormány által beterjesztett törvényjavaslatokat egyenként kell megvizsgálnia és eldöntenie, hogy azokat tudja-e támogatni vagy sem.

Mitől függ ez a támogatás?

Három feltételtől: ha a törvényjavaslatok a rövid távú válságkezelést szolgálják, ha nem összeegyeztethetetlenek a szabadelvű eszmerendszerrel és végül ha társadalmi egyeztetés előzi meg a döntéshozatalt.

Az SZDSZ elmúlt kampányai nagyrészt a szélsőjobb elutasítására épültek, ezzel együtt az SZDSZ támogatottsága csökkent, a Jobbiké pedig nőtt. Változtatna ezen a kommunikáción?

Az SZDSZ nem kényszerítheti bele magát abba a helyzetbe, hogy a szélsőséges Jobbikhoz képest határozza meg önmagát. Az Európai Unió más országaiban teljesen természetes, hogy a konzervatívok, a szocialisták és a liberálisok együtt állnak ki a szélsőséges pártok ellen. Azt tartanám egészségesnek, ha ez a gyakorlat Magyarországon is kialakulna.

életrajz

Retkes Attila zenetörténész, közgazdász, 1972. július 18-án született Budapesten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zenetudomány, zenei rendező szakon végezte 1995-ben. 1992-1997-ig a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Danubius Rádió külső munkatársa: szerkesztőként, zenei szerkesztőként, műsorvezetőként tevékenykedett. 1997-től 2000-ig a Budapest Rádió Kft. ügyvezető igazgatója volt. 1994-től a Magyar Hírlap kulturális rovatának munkatársa, zenekritikus, 1996-tól a Gramofon főszerkesztője. 1998 és 2002 között producere volt a Tv2 Party Tv, Szupersztárok, Autószalon, Ablak Európára, Zsebre megy című műsorainak. 1999-2001-ig a Wellington Kommunikáció Kft., 2001-től a Metropolitan Media Kft. ügyvezető igazgatója. 2002 óta dolgozik szakértőként a II. kerületi önkormányzatban: a költségvetési bizottságban, majd a közoktatási, kulturális, sport és informatikai bizottságban. Az SZDSZ 2007-ben megalakult kulturális és médiakabinetjének titkáraként kapcsolódott be az országos (szak)politikába. Ugyancsak 2007-ben hozta létre a budapesti kulturális munkacsoportot, amelynek vezetője. Nős, nemrég ikrei születtek.

Címkék: Belföld