Katona volt az egyik magyar terrorista

A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katona volt az egyik gyanúsított, akit kedden a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vett terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. A gyanúsítottat katonai szolgálatra való méltatlanság miatt a vezérkari főnök azonnal leszerelte, és elbocsátotta a honvédségtől - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A közlemény ismertetése szerint a három férfi egyikének ügyében jelentős segítséget nyújtott a nyomozást végző szerveknek a Katonai Biztonsági Hivatal.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt. Ők egyebek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak.

A főügyészség közlése szerint az egyik most őrizetbe vett férfi – aki megtagadta a vallomástételt – megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2007 áprilisától “folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak támadásokra történő felkészítésében”, illetve ő maga is vállalkozott a terrorcselekményekre.

A másik férfi – a megalapozott gyanú szerint – 2007 áprilisától készítette fel a mozgalom tagjait a támadásokra, illetve “maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére”. Ennek során 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka a bűntársaival Dunaújvárosban Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő lakásának bejáratát felgyújtották – írták.

A harmadik gyanúsítottként kihallgatott és őrizetbe vett férfi – aki szintén megtagadta a vallomástételt – ugyancsak a Budaházy-csoport tagja volt, és gépkocsivezetőként részt vett a Kóka János háza elleni támadásban.