Az iskola kergette öngyilkosságba a diákot?

Az esztergomi Szent István Gimnázium tantestületének 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot az igazgató. A vizsgálóbizottság megállapításai szerint közvetetten a tanárok felelőssége volt, hogy az egyik tanuló öngyilkos lett.

Az esztergomi Szent István Gimnázium igazgatója a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot az utolsó tanítási napokban elkövetett sorozatos fegyelemsértések gyanújával – áll az esztergomi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint írják, a nevelők majdnem mindegyikét érinti az eljárás, így a testület tagjai közül elfogulatlan vagy nem érintett, a jogszabályban rögzített követelményeknek megfelelő közalkalmazott vizsgálóbiztost és fegyelmi tanácsi tagokat nem tudott az intézményvezető kijelölni. Ezért megkereséssel fordult Esztergom önkormányzata, mint fenntartó felé vizsgálóbiztos és fegyelmi tanácsi tagok kijelölése érdekében.

Az igazgató által kivizsgáltatni kívánt fegyelemsértés-gyanús eseteket észlelte az a vizsgálóbizottság is, aminek jelentését csütörtök este tárgyalta az esztergomi képviselő-testület. A bizottságot az önkormányzat az esztergomi Szent István Gimnázium tanulója, néhai V. Balázs öngyilkosságának kivizsgálására hozták létre.

Közvetett összefüggés van

A közlemény szerint az ideiglenes vizsgáló bizottság véleménye az, hogy „közvetett összefüggésként… megállapítható, hogy a tragédia azért következhetett be, mert V. Balázs már napok óta felfokozott idegállapotban volt, melynek egyik oka az iskolában zajló, nyugtalanító eseményekben keresendő”.

Mint az önkormányzat által kiadott közlemény írja, a bizottság szerint „amennyiben a Szent István Gimnázium 2009. június 13-án ügyeletes, illetve órát adó tanárai, valamint osztályfőnökei az igazgató által adott utasítást követve, megtartják a tanórát, V. Balázsnak nem lett volna lehetősége fegyelemsértést elkövetnie és elkeserednie”.

A bizottság a jelentés elfogadását követően egyelőre nem befejezte, hanem felfüggesztette munkáját, mivel az ügyben folyó rendőrségi vizsgálat eredményét nem ismerik, és a diák búcsúüzenetét („nem akartam szégyent hozni az iskolámra”) tartalmazó mobiltelefonos videófelvételről is csak a sajtóból szereztek tudomást.

Asszisztáltak a fegyelemsértéshez

A bizottság meghallgatta az iskola vezetőjét, a tanárokat és más munkatársakat. A meghallgatások alapján azt a véleményt fogalmazták meg, hogy „a 2009. június 13-án (a tragédia napján) és az ezt megelőző időszakban a Szent István Gimnázium pedagógusai többször aktívan illetve passzívan asszisztáltak és teret engedtek a diákok fegyelemsértéseinek, ezáltal a diákok támogatva érezhették magukat, a fegyelem lazításában. Ebben a helyzetben fordulhatott elő olyan… fegyelmi vétség, hogy V. Balázs több társával együtt részt vett az igazgatói iroda elfoglalásában a diákok által ’sztrájknak’ titulált napon” – idézi a bizottság véleményét a közlemény.

Hozzáteszik: „Kurnász László iskolaigazgató és munkáltató határozott utasítása ellenére, a gimnázium pedagógusai a munkaköri leírásuk ellenére nem kezdték meg tanóráik megtartását, diákjaikat felügyelet nélkül hagyták, ezáltal teret engedtek különböző fegyelemsértések elkövetésére. Ugyanez volt a helyzet 2009. június 13-án… V. Balázs a tűzgyújtási kísérlet fegyelemsértését ekkor követte el. Ennek következményeképpen természetesen jogosan, de vitatható indulati elemekkel a tanárai felelősségre vonták. Egy instabil, vagy felfokozott lelkiállapotban lévő fiatal fiúnál ez is közrejátszhatott az öngyilkosság elkövetésében.”

Címkék: Belföld: oktatás