Kevesebb a bűncselekmény a Balatonnál

Tizenöt-húsz százalékkal csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest a bűncselekmények száma júniusban a zalai Balaton-parton, ahol sorra nyílnak a bűnmegelőzési irodák. Az okok közé tartozik azonban az is, hogy a korábbiaknál kevesebb vendég volt eddig a Balatonnál - hangzott el Vonyarcvashegyen, a strandon kialakított információs pont szerdai megnyitóján.

Kisházi Gábor, a vonyarcvashegyi Bűnmegelőzési és Turisztikai Információs Pont vezetője elmondta: harmadik nyáron működik az iroda, aminek köszönhetően jelentősen visszaesett a lopások és gépkocsifeltörések száma a strandon és környékén. Tavaly mindössze két autófeltörés és két lopás miatt kellett intézkedniük a rendőröknek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is hat, angolul-németül beszélő diák teljesít szolgálatot. A fiatalok folyamatosan figyelik a partszakaszt és a parkolót. Munkájukat a helyi önkormányzat finanszírozza, többen már a korábbi éveken is dolgoztak az irodában diákmunka keretében.

Seffer József polgármester szerint megérte pénzt áldozni a bűnmegelőzésnek erre a formájára, mert az elmúlt két esztendőben látványosan csökkent a bűncselekmények száma. A 70 ezer négyzetméteres strandon naponta 5-6 ezer ember fordul meg, és több ezer autó parkol a környéken. Különösen fontosnak nevezte, hogy a járőröző diákok megkeresik a nyitva felejtett autók tulajdonosát.

Tiborcz János, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy az önkormányzatok támogatása és az egyéb állami források nélkül nem tudná a rendőrség maradéktalanul ellátni a Balaton-part hatékony felügyeletét.

A vonyarcvashegyi bűnmegelőzési iroda megnyitójával egy időben zajlott a Balatoni Közbiztonsági és Koordinációs Bizottság ülése. Delics Zoltán, a testület elnöke az MTI-nek elmondta: Zalában az elmúlt egy hónapban 15-20 százalékkal csökkent az ismertté vált bűnesetek száma, de gyakoribbak lettek a közlekedési balesetek. Ez a rossz időjárással van összefüggésben.