FN-híradó: Vaddisznó, víz, vasfüggöny

Áradó folyók, nyitott határok és sportsikerek jellemezték Magyarországot szombaton. Az SZDSZ és a Jobbik keresi a kiutat a válságból, igazán szorult helyzetben viszont az a vaddisznó volt, akit a Margitszigeten vetett partra a Duna. Az FN hírösszefoglalója.

Áradnak a folyók Magyarországon. Bár a Rába fél métert apadt Körmendnél, a többi folyó nagyon elemében van. A Duna Komárom térségében szombat este, Esztergomnál vasárnap hajnalban tetőzik a folyó az előrejelzések szerint.

A fővárosban annyira megemelkedett a vízszint, hogy a pesti alsó rakpartot is le kellett zárni. A budapestiek életét nehezítette az is, hogy egy uszály elszabadult, a Margitszigeten pedig egy vaddisznó szorult a Hajós Alfréd Sportuszoda rácsai közé – feltehetően ő is úszva érkezett.

Átvágás

Mindez a politikát kevésbé érdekelte. Az SZDSZ-ben már gyülekeznek az elnökjelöltek, a Jobbik pedig egyenesen a kormányzásra készül. Eközben a Parlamentben számos valódi európai politikus emlékezett a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulójáról.

Sólyom László emlékei szerint az 1956-oshoz hasonló vérontás elkerülése volt az egyik legerősebb közös álláspont az ellenzék és a kommunisták között a ’89-es határnyitásnál. Egy másik elnök, Barack Obama úgy fogalmazott: kevés ilyen nagy jelentőségű dátum van, amikor a világ szemtanúja lehetett annak, ahogy az emberi szellem legyőzi a balsorsot, és a remény, a szabadság ereje győzedelmeskedik a zsarnokság és a kudarc felett.

Lapátolás

Szerencsére jelenkori magyar sikerekből sem volt hiány, a magyar versenyzők három arany, három ezüstérmet gyűjtöttek a szombati 1000 méteres döntőkben a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Öttusában a Kovács Sarolta, Vörös Zsuzsanna, Gyenesei Leila összeállítású magyar csapat bronzérmet szerzett a lipcsei öttusa Európa-bajnokság női versenyében, míg újdonsült MotoGP-pilótánk, Talmácsi Gábor célba ért Assenben és utolsó helye ellenére sem lehet elkeseredve.

Címkék: Belföld