Draskovics minden védelmet megad a rendőröknek

Új kihívásoknak kell megfelelnie a magyar rendvédelmi szerveknek, és ehhez minden létező eszközt meg is kapnak – hangoztatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a Rendőrtiszti Főiskola nappali tagozatán végzett száztíz tiszt ünnepélyes eskütételén mondott beszédében szombaton a budai Várban.

A szaktárca vezetője beszédében úgy fogalmazott: Magyarország polgárai azt várják, hogy az alkotmány betűje szerint nyugalomban és biztonságban élhessenek, és ebben a legtöbb dolguk a most esküt tett rendőröknek lesz.

Draskovics Tibor azt mondta: a rendőrséget olyan irányba kell fordítani, hogy jobban szolgálja az állampolgárok érdekeit, mert annak ellenére, hogy negyedével csökkent a bűncselekmények és a halálos balesetek száma, az emberek úgy érzik, magukra hagyták őket. Az a cél, hogy év végére az ország minden településén legyen állandó rendőri jelenlét vagy olyan visszatérő járőrözés, amely láthatóvá teszi a rendőrséget – jelentette ki Draskovics Tibor, hozzátéve, ehhez minden szükséges eszközt és védelmet megadnak a rendvédelmi szerveknek.

„Minden szükséges védelmet meg kell adni, hogy ne emeljenek kezet, jogtalanul ne bírálhassák a jogszerűen intézkedő rendőrt” – mondta a miniszter, megemlítve, hétfőn ezekről a törvényekről is szavaz az Országgyűlés. A új törvények egyszerre fenyegetik azokat, akik súlyosan fenyegetik a Magyar Köztársaságot, és azokat, akik megsértik mások állampolgári jogait – fűzte hozzá.

Draskovics Tibor aggasztónak nevezte, hogy Magyarországon megjelent a politikai indíttatású terrorizmus, amit időben, még a merényletek elkövetése előtt meg tudtak állítani. Vannak politikai erők, amelyek az országban élő, más kultúrájú népcsoportok elleni feszültséget keltenek, különböző ürügyekkel nehezítik az együttélést, és ezt az egész ország kárára teszik – fogalmazott.

Az új tisztek közül kilencvenen a rendőrség, hatan a büntetés-végrehajtás, tizennégyen a vám- és pénzügyőrség állományában kezdik meg munkájukat. A 110 új tiszt közül ketten kitüntetéssel végeztek, főhadnagyi rangot kaptak.
Az új tisztek a budai Vár történelmi zászlókkal ékített Oroszlános udvarán a Magyar Köztársaság díszkötéses alkotmányára tettek esküt.