Csak Szilvásy gyanúsított

A rendőrség mellett az ügyészség és a vám- és pénzügyőrség is nyomoz az UD Zrt.-hez kapcsolódó adatgyűjtési üggyel összefüggésben; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője, Bartha László pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: még nyomoznak, az ügyeknek egyelőre nincs gyanúsítottja, de további részleteket nem kívánt közölni.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza az MTI-nek az ügyészségnél folyamatban lévő ügyről azt mondta: a főügyészség Demeter Ervin (Fidesz) és Répássy Róbert (Fidesz), valamint az UD Zrt. ügyvezető igazgatójának jogi képviselője által tett feljelentés alapján nyomoz, az ügyeket a főügyészség egyesítette.

Ebben az eljárásban eddig Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert gyanúsították meg, május végén. Szilvásyt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg.

Az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval (Fidesz) folytatott telefonbeszélgetését. Az ügyészség szerint Szilvásy a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként eljárva titkos információgyűjtésből származó hangfelvételeket – amelyek az UD Zrt.-t érintő feljelentés mellékleteként szerepeltek – “jogalap és törvényes cél nélkül, szükségtelenül kezelt”.