Beismerte tettét a kiskunlacházi gyanúsított

Beismerte tettét P. József, akit a kiskunlacházi gyermekgyilkossággal gyanúsítanak. A 25 éves férfi úgy döntött: közösül az első nővel, akivel találkozik. Megtette, megijedt és ölt.

A 25 éves kiskunlacházi férfit, akit pénteken előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, a lakásán fogták el péntek hajnalban. A rendőrség közleménye szerint csütörtökön egy DNS-minta vizsgálatának eredményeként vált bizonyossá, hogy P. József a gyilkosság elkövetője.

A gyanúsított háza (Fotó: MTI)

A kiskunlacházi gyilkosság gyanúsítottja azt mondta vallomásában, hogy hazafelé tartva elhatározta: közösül az első nővel, akivel találkozik. Ez a nő a 14 éves H. Nóra volt – mondta el a Pest megyei rendőrfőkapitány.

Ármós Sándor közölte: P. József egy diszkóból tartott hazafelé november 23-án, amikor megtámadta és megerőszakolta a lányt. Hozzátette: a férfi azért ölte meg áldozatát, mert megijedt, hogy meghallják a lány kiabálását.

Egyértelmű

A bűncselekmény egyértelműen szexuális indíttatású volt – mondta a főkapitány. Hozzátette: a gyanúsított a rendőröknek azt mondta, megijedt attól, hogy valaki meghallja a lány segélykiáltását, ezért fojtotta meg.

Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a helyszínen rögzített nyomokból mintegy másfél hónappal ezelőtt vált bizonyossá, hogy egy vöröses fanszőrzetű, fehér bőrű férfit keresnek. Szólt arról is, hogy a helyszínen talált cigarettacsikken a lány DNS-mintáját találták meg, ebből arra következtettek, a lány ismerte gyilkosát.

A sajtótájékoztató résztvevői nem kívánták pontosan elmondani, hogy miként jutottak el a nyomozók az elkövetőhöz. Azt mondták, hogy az információszerzés módja államtitok.

Önként adta

Ármós Sándor közölte, hogy a nyomozás során bővült a kör, amelyben az elkövetőt keresték. Így került képbe egy csoport, amely nagyjából abban az időpontban érkezett a településre, illetve vált ott szét, amikor a bűncselekmény történt. Ennek a csoportnak volt a tagja P. József is.

Papp Péter elmondta: a férfi önként adott DNS-mintát, a rendőrök meglepődtek a nyugodtságán. A DNS-minta eredményét csütörtökön kapták meg a rendőrök, ekkor vált bizonyossá, hogy P. József a gyilkosság elkövetője. A férfit pénteken helyezték előzetes letartóztatásba.

A gyilkos a település művelődési háza közelében, egy ligetben ölte meg H. Nórát. Az eset nemcsak a kilencezres lélekszámú település életét kavarta fel, hanem országszerte megdöbbenést keltett.

Egyedüli elkövető

Nincs más elkövetője a kiskunlacházi gyermekgyilkosságnak, mint a péntek hajnalban elfogott gyanúsított – mondta Papp Péter.

Bemutattak egy felvételt, amelyen az áldozat táskája, mobiltelefonja, nyaklánca volt látható, ezeket a tárgyakat a gyanúsított porszívójában találták meg. A felvételek alapján a gyanúsított lakása – amely a tetthelytől néhány száz méterre található – rendkívül elhanyagolt, szemetes.

Nem ad lehetőséget

Arra a kérdésére, hogy miért nem nevezik meg az elkövetőt, ha a 14 éves sértettet néven nevezték a sajtótájékoztatót tartó rendőrök, Ármós Sándor Pest megyei főkapitány azt válaszolta: a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a gyanúsítottat néven nevezzék, Nórát pedig nem ők, hanem a sajtó és a közvélemény nevezte néven.

Ármós Sándor arra az újságírói kérdésre, miszerint részben a kiskunlacházi polgármester részéről erős kritikák érték a rendőrséget, azt mondta, hogy Répás József politikus, kevésbé felelősen is nyilatkozhat. Megjegyezte: nem várnak bocsánatkérését tőle. Papp Péter ugyanakkor elmondta, hogy a polgármester már gratulált a rendőrségnek a felderítéshez.

Kérjen bocsánatot!

Közben bocsánatkérésre szólította fel az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a kiskunlacházi polgármestert, mert a novemberi gyermekgyilkosság után nyilatkozataival azt sugallta, hogy cigányok voltak az elkövetők, és mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz – közölte Kolompár Orbán.

Az OCÖ elnöke elmondta: ez a tragikus eset is ráirányítja a figyelmet, hogy elég a szegény romák és a szegény magyarok egymásra uszításának gyakorlatából, eljött a józan gondolkodás ideje, amelynek központjában a megbékélésnek kell állnia. Kolompár Orbán részvétét fejezte ki az áldozat családjának, és bejelentette, hogy a közeljövőben a roma szervezetek békemenetet szerveznek Kiskunlacházán, amelyre várják a nem roma résztvevőket is.

Nem kér

Répás József, Kiskunlacháza polgármestere azt mondta: nincs oka a bocsánatkérésre, mert soha sem állította, hogy cigányok lennének a bűntény gyanúsítottjai. A tettes vélhetően kézre került, a helyi lakosság problémái azonban még nem oldódnak meg.

Ennek érdekében viszont az önkormányzat egy tíz pontból álló alapszabály-tervezetet állított össze, amely a helyi roma és nem roma közösség együttműködésének feltételeit foglalja magába. A dokumentumot most egyeztetik a roma vezetőkkel, és megvan rá az esély, hogy ennek nyomán a békés egymás mellett élés ideje is elérkezzen – tette hozzá.