Jogvédők szerint elfogadhatatlan az alázó rendőrök enyhébb büntetése

A Magyar Helsinki Bizottság szerint elfogadhatatlan, hogy a Pécsi Ítélőtábla csak pénzbüntetésre ítélte a fogyatékkal élőket megalázó csurgói rendőröket - írta közleményében szerdán a jogvédő szervezet.

“A Magyar Helsinki Bizottság szerint elfogadhatatlan a Pécsi Ítélőtábla 2009. június 16-i döntése, amely – többek között korábbi jó magaviseletükre és rendőri munkájukra tekintettel – pénzbüntetésre enyhítette a két értelmi fogyatékkal élő személyt durván megalázó csurgói rendőrökre első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést, anélkül, hogy emellett foglalkozástól eltiltást alkalmazott volna.

A Pécsi Ítélőtábla így döntésével kinyilvánította: érdemesnek találja az érintett rendőröket arra, hogy rendőri hivatásukat továbbra is gyakorolják” – hangsúlyozta a szervezet közleményében.

A bizottság szerint az ilyen jellegű jogsértések a rendőri munka lényegével ellentétesek, lerombolják a társadalom rendőrségbe vetett bizalmát, ezért ezek a rendőrök nem érdemelnek még egy esélyt ezen a pályán.

Kettős mérce

Sajnálatos, hogy az ítélet nem precedens nélküli: a bíróságok nem ritkán alkalmaznak “kettős mércét” rendőr terheltek ügyében, és veszik figyelembe a szakmai múltat enyhítő körülményként akkor is, amikor az elkövetett bűncselekményből magából következik a rendőri munkára való méltatlanság – tette hozzá a közlemény.

A Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában pénzbüntetésre enyhítette annak a három rendőrnek a büntetését, akiket első fokon még felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak, amiért 2007-ben szellemi fogyatékosokat aláztak meg a csurgói rendőrőrsön.

Maradhattak állományban

Az első rendű vádlottnak 150 ezer, társainak 180-180 ezer forint pénzbüntetést kell fizetniük, amely egyben azt is jelenti, hogy rendőrként dolgozhatnak tovább.

A három rendőr 2007. február 7-én az őrsön két, lopással gyanúsított szellemi fogyatékosnak képességüket meghaladó kérdéseket tett fel, őket megalázó feladatok elvégzésére vette rá azért, hogy szórakozzon rajtuk.

Mire kíváncsiak a rendőrök?

Az idős testvérpárnak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy hány kölyke van a kutyának, macskának, malacnak, sünnek, gorillának, kakasnak, jetinek, szőrös-e vagy tüskés a sün nemi szerve. A rendőrök felszólítására közösen énekelniük is kellett, majd nyelvüket kinyújtva meghajolni, de egy széktámlával való kormányozásra, az autó hangját utánzó berregésre is rávették őket.

A vádlottak mobiltelefonnal felvették a mintegy félóra alatt történteket, és feltették a rendőrség belső hálózatára, amit ugyan később letöröltek, de egy kollégájuk lemásolta és feljelentette őket a katonai ügyészségen.

Csak viccelődtek

A rendőrök a bíróságon azzal védekeztek, hogy ők csak viccelődtek a két férfival, akik maguk kérték, hogy felvétel készülhessen róluk. Nem hivatalos személyként jártak el, mivel a szabadidejükben, munkaidő előtt beszéltek a két emberrel, akikkel nem is volt semmilyen ügyük, az állapotukkal pedig nem voltak tisztában.

A táblabíróság ugyanakkor bizonyítottnak látta, hogy a rendőrök tisztában voltak a gyanúsítottak szellemi állapotával, tettüket hivatali helyzetükkel visszaélve követték el.