Orbán: elkapjuk az MSZP grabancát

A Fidesz elnöke a párt kongresszusán elmondott beszéde szerint történelmi lehetőséget kapott június 7-én Magyarország: a Fidesz kényszerkoalíció nélkül tud kormányt alakítani. Orbán a Gyurcsány-Bajnai-korszak lezárását, ennek feltárását és felelősségre vonást ígért. Ám hozzátette: sok küzdelem vár rájuk, mert ellenfeleik mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a változást.

Orbán Viktor újraválasztott pártelnök ismét köszönetnyilvánítással kezdte beszédét a Fidesz XXIII. kongresszusán. Külön kiemelte Navracsics Tibor frakcióvezető munkáját, a „sárkányölő” címmel felruházva őt. Köszönetet mondott az aktivisták és EP-képviselők mellett a „szellem embereinek” is, és köszöntötte a határon túli magyarokat. „Az is a Fidesz erejét mutatja, hogy egy mondatunkért összehívnak egy nemzeti parlamentet. Ezúton is köszöntöm szlovák barátainkat” – mondta Orbán Viktor tapsvihar és kacagás közepette.

Szabadságot akar

A pártelnök felidézte, hogy 20 éve a Trió presszó kerthelyiségében ült Kövér Lászlóval, és épp beszédet körmöltek, amelyet el is mondott Nagy Imre újratemetésén. „Az már a sors fintora, hogy hiába körmöltük a beszédeket, mert az hét perces volt, öt perc helyett” – emlékezett Orbán Viktor. „Készültünk arra, hogy négy évtizednyi hallgatás után végre kimondjuk az igazságot. Nem tudtuk, mi történik majd, de azt tudtam, hogy nagy és szent dolog van születőben, és az a szabadság” – idézte Petőfit a pártelnök.

A fiatalok a szívükkel is látnak, ezért ők a letéteményesei a fényes jövőnek a pártelnök szerint. A szabad Magyarország eszménye, ez a látomás vitt a politikába – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: sokakat megpróbáltak lejáratni, megfélemlíteni, csak azért, mert hittek a szabad Magyarország eszményében. „De még mindig itt van bennünk a szabad Magyarország eszménye, amit most győzelemre akarunk vinni” – mondta.

Történelmi lehetőség jött el

Ami eddig csak álom volt, az most valóságos történelmi lehetőség. Nem a diadalt, a lehetőséget jelentette a vasárnapi eredmény a pártelnök szerint. „Politikai kényszerkoalíció nélkül, szabadon tudjuk majd kormányozni az országot. Történelmi lehetőség, amit kaptunk, mert tiszta vizet önthetünk a pohárba” – emelte ki a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy ’94-ben is egyszínű, tiszta vörös volt a térkép. Utólag is megköszönte azoknak, akik akkor a Fideszre szavaztak, az SZDSZ ellenkampánya ellenére. „Mi ezért vagyunk most itt, ők meg ezért vannak most ott”.

Orbán Viktor kiemelte: soha, semmilyen országos szavazáson nem kapott egy párt 56 százalékot Magyarországon, szerinte ez történelmi rekord. „Van egy nagy kormányképes erő, aztán szünet, szünet, szünet, majd van két egymással küzdő párt, majd jönnek a bejutásért küzdők” – vázolta a jelenlegi pártpalettát.

Orbán az MSZP-ről elmondta: összement, mint nejloning a mosógépben. „Mi is azt kaptuk, amit akartunk: mi azt mondtuk, hogy merjünk nagyok lenni.”

Készen állnak a kormányzásra

„Van egy nagy kormányképes Fidesz, aki készen áll egy erős, kompromisszumok nélküli kormányzásra. De a legszebb eszmék sem válnak maguktól valóra. Nincs előre lefutott választás. Most is csak a rengeteg munka segíthet rajtunk. A magyar jobboldal soha munka nélkül, ajándékban semmit sem kapott. Ez ezután is így lesz” – hangsúlyozta a pártelnök.

Hozzátette: minden nagy eszménynek vannak ellenségei. Húsz éve az akkori hatalom tervet készített arra, hogy miként lehet a szabad magyar álmok megvalósítását megakadályozni. Egymás mellett élt a régi és az új, de a háttérből még mindig a múlt irányított, gazdasági és informális kapcsolataival, titkosszolgálatukkal. „Volt egy tervük, hogyan lehet tovább működtetni a diktatúrát, hogyan lehet egy nagyobb államtól való függőséget létrehozni, miközben az állam leépítéséről beszélnek. Hogyan lehet leépíteni a közösségeket, a családokat, a magyar tulajdonú gazdaságot, hogy ne legyen képes az álmokat, eszményeket megvalósítani. Ám ez a terv kudarcot vallott. Rafinált volt, de megbukott. Egy okból bukott meg: mi nem adtuk meg magunkat, nem adtuk föl” – véli Orbán Viktor. „Elkapjuk a grabancukat, most is fogjuk, és nem engedjük el többet”.

A változás ellen küzdenek

Orbán szerint ellenfeleik még mindig nem adták föl, most is készül egy új terv, mert nagyon megijedtek attól, ami Pécsett, majd június 7-én történt. A változás feltartóztathatatlanul közeledik. Ráadásul mélyebb, mint valaha gondolták volna. A Gyurcsány-Bajnai-korszák megindította elszánt harcát a változás ellen. Orbán szerint nagy hiba volna alábecsülni a túlélési képességüket.

Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán – elsöprő töbséggel erősítették meg (Fotó: MTI)

Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-korszak a befolyás átmentése érdekében mindenhova be akarja enni magát, már nem a választásokkal foglalkoznak. „Megkezdték a saját átmentésüket. El akarnak tüntetni, amennyit csak lehet, az emberek pénzéből” – intett a pártelnök. Hozzátette: ezért ügyködnek a föld- és vízvagyon eladásán.

Jön a végső küzdelem

„Leginkább a felelősségre vonástól rettegnek. Nyilván már most nagy erőkkel dolgoznak a nyomok eltüntetésén” – mondta Orbán Viktor. Szerinte az MSZP nem a következő választások megnyerésén, hanem a változás ellen küzd majd. „Küzdelem jön tehát, most kezdődik az utolsó összecsapás, hogy a szabad Magyarország tervét megvalósíthassuk. Most van esély, hogy lezárjuk a Gyurcsány-Bajnai-korszakot. A győzelem kötelez” – fogalmazott a kongresszuson Orbán Viktor.

Ehhez az embereknek tudniuk kell, ebben a sötét korszakban mi is történt Magyarországon, és ebben kinek milyen szerepe volt. „Az utolsó küzdelem tétje tehát, hogy megtudjuk-e a válaszokat, és ennek lesznek-e következményei” – mondta hozzátéve: „mi nem egyezünk ki, a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal nincs kiegyezés”.

Orbán Viktor beszédét azzal zárta, hogy „egy a tábor és hatalmas, egy a zászló, és az van ráírva, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”.

Újraválasztották

A Fidesz XXIII. kongresszusa nagy arányban választotta újra a párt elnökét és alelnökeit. Az 1216 érvényes voksból Orbán Viktort 1211 támogatta az újrázásban. Az alelnökök közül Varga Mihály 1206, Kósa Lajos 1197, Pokorni Zoltán 1173, Pelczné Gáll Ildikó pedig 1139 szavazatot kapott.

Címkék: Belföld