Veszélyezteti a borsodi betegellátást a megszorítás

Havonta 250 millió forinttal kevesebből kell gazdálkodnia a miskolci megyei kórháznak. A főigazgató szerint a gyógyszereken spórolnak majd, de műtétek is elmaradhatnak. Egy hónapra van tartalék. A szaktárca szerint viszont a kórházak olyan teljesítményeket is lejelentenek, ami mögött nem volt tényleges teljesítés.

Kilátástalan helyzetbe kerültek a kórházak, miután a Magyar Kórházszövetség legutóbbi, rendkívüli ülésén bejelentették a megszorításokat. Az egyik nagy vesztes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, ahonnan július elseje után húsz százalékot vonnak el.

Kilátástalan helyzet (Fotó: MTI)

Csiba Gábor, a kórház főigazgatója az FN-nek úgy nyilatkozott, hogy – bár a kórház, mint közintézmény formálisan nem mehet csődbe – kétségbeejtő a helyzet. „Havi 250 millió forinttal kevesebb pénzt kapunk. Ekkora tartalékkal nem rendelkezünk, ha lenne ennyi spórolt pénzünk, akkor valamit rosszul csináltunk volna” – mondja.

Nyomott áron

Csak összehasonlításképpen, tavaly a kórházak juttatásait szabályozó pontrendszerben egy pont 146 ezer forintot ért, most csak átlagosan 120 ezret, miközben emelkedtek az árak, drágult az euró. Ráadásul a kormányzat úgy döntött, hogy a BAZ megyei kórház tavalyi teljesítményének csak a hetven százalékát fizeti ki, a maradék ellátás után pedig nyomottabb árat számol.

Székely Tamás egészségügyi miniszter ugyan korábban azt ígérte, hogy ha a lebegő pontérték százezer alá csökken, akkor a tárca közbelép, ám a mostani, csődközeli helyzetet maguknak az intézményeknek kell megoldaniuk.

A főigazgató számításai szerint az elvonás júliusi bevezetése után egy hónapig még vannak tartalékaik, majd elkezdik növelni a kórház adósságállományát. Mint mondta, a költségeik nagy részéhez nem nyúlhatnak, mert a kifizetések 65 százalékát a bérek teszik ki, a kórházi dolgozók létszámának minimumát pedig rendelet határozza meg.

Tartalék alig van

„A hosszú távú szerződéseink kifizetését átütemezzük, kicsit tudunk spórolni a gyógyszereken, de tartalék alig van a rendszerben” – jegyzi meg Csiba Gábor, hozzátéve, hogy nem kizárt: műtétek maradhatnak el, ha nem változik a finanszírozás. Szerinte az új rendszerben a kórházaknak nem lesz érdekük a betegellátás, és az intézmények elsősorban a sürgősségi ellátásra koncentrálnak majd.

A Magyar Kórházszövetség közleményt adott ki a megszorítással kapcsolatban, mondván „az előrejelzések szerint a rendelkezésre álló pénzből a kórházakat a növekvő költségek mellett elfogadható színvonalon működtetni nem lehet. A várhatóan bekövetkező intézményi “csődökért” sem a kórházvezetők, sem a betegellátásban részt vevők felelősséget nem vállalnak”.

Az egészségügyi tárca részéről Bálint Orsolya szóvivő az FN megkeresésére elmondta: az idei finanszírozási év első hét hónapjában – amely a kórházaknál októbertől áprilisig tart – 300 millió forinttal több pénzt kapott a miskolci kórház az előző év hasonló időszakához képest. A szóvivő emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a lejelentett teljesítményeknél vannak olyanok is, amelyek mögött nem áll teljesítés. “Volt olyan kórház, ahol a járóbeteg-ellátás során egy óra alatt 200 beteget láttak el, legalábbis papíron” – mondta a szóvivő. Hozzátette: 1993 óta nem volt akkora lejelentett teljesítmény, mint idén.

Címkék: Belföld