Személyi kérdések is lesznek az MSZP-kongresszuson

Személyi kérdések is napirendre kerülhetnek a hitelesség érdekében az MSZP júliusi kongresszusán. A párt új, a kormányt támogató, de önálló politikát akar.

Molnár Zsolt közölte: a tanácskozás résztvevői támogatásukról biztosították a Bajnai-kormányt, de egyidejűleg néhány kérdésben radikális változásokat sürgettek, hogy a kormány sikeres legyen. Így például a távfűtés áfájának csökkentése, illetve a közbiztonság javítása érdekében – jegyezte meg.
Az alelnök közölte, hogy a kerületi elnökök elsöprő többsége hitelességi válságra hívta fel a figyelmet, amit a személyi kérdések megnyitásával oldhatna fel a párt kongresszusa.

Indokoltak a személycserék

Elsődlegesen országos szinten indokoltak a személycserék, mivel az országos politizálásról mondtak véleményt az EP-választáson az emberek. A tanácskozás résztvevői nem zárkóztak el saját megmérettetésüktől, a párton belüli teljes tisztújítástól sem.

Egy ilyen, több hónapig elhúzódó folyamatot azonban a jelenlegi helyzetben nem tartanak szerencsésnek, mivel ezzel negatívan befolyásolhatnák a párt felkészülését az országgyűlési választásokra – mondta az alelnök.

Új, önálló politika

Az MSZP-nek a kormányt támogató, de egyúttal a változó körülmények mellett új, önálló politikára és új arcokra is szüksége van – ezt fogalmazták meg egységesen a Magyar Szocialista Párt fővárosi elnökségének kerületi elnökökkel kibővített pénteki ülésén.

Burány Sándor, budapesti elnök közleménye szerint a kormány munkahelyeket védő eredményes politikája mellett szükség van a kabinet intézkedéseit kiegészítő önálló szocialista politizálásra. A résztvevők egységesen rögzítették, hogy az alapértékek megtartása mellett a változó körülmények mellett új politikára és új arcokra van szükség.

A tanácskozás résztvevői egységesek voltak abban is, hogy a kormánynak határozott lépéseket kell tennie a távhő árának csökkentésére, ezzel is csökkentve a panelben élők kiszolgáltatottságát.

Korszerű fűtési technológia nélkül nem csökkenthető ugyanis a levegőszennyezés és nem lehet eleget tenni a tisztább levegőjű, élhetőbb városokért. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a legkorszerűbb fűtési technikát jelentő távhő-szolgáltató cégek ne legyenek hátrányban, más a környezetet jobban terhelő fűtési technológiákhoz képest.

Címkék: Belföld