Nem sértett választási törvényt Lendvai

Nem sértette meg a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásának alapelvét az MSZP elnöke, amikor az MTV egyik múlt heti műsorában arról beszélt, hogy egy fideszes kampányrendezvényen osztogatott szórólapok bűnösnek nevezték a szocialista szavazókat - döntött a Legfelsőbb Bíróság pénteken. A testület ezzel megváltoztatta az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői határozatát.

Az MTI az OVB hétfő üléséről szóló tudósítása szerint Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője fordult a testülethez. A politikus azt kifogásolta, hogy Lendvai Ildikó június 5-én, a kampány utolsó napján azt mondta: Kövér László fideszes képviselő fórumán olyan szórólapot osztogattak, amely szerint “az MSZP-szavazók bűnösök”.

Nyitrai Zsolt szerint a szocialista politikus kész tényként állította, hogy ilyen tartalmú szórólapokat osztogattak, holott ilyesmi nem történt. Az OVB helyt adott a kifogásnak, és megállapította, hogy sérült a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve.

Megváltoztatták az OVB döntését

A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor pénteken meghozott végzésében megváltoztatta az OVB döntését, és elutasította a kifogást. A bíróság magánszemélyek kérelmére vizsgálta felül a határozatot.

A bíróság megállapította: az OVB nem folytatott bizonyítást, Lendvai Ildikót nem értesítette az eljárásról és nem nyilatkoztatta. Hozzáfűzte: az OVB a határozatát a Fidesz képviselője által benyújtott nyilatkozatra alapozta.

A Legfelsőbb Bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapította: Kövér László maklári választási nagygyűléséről több sajtótermék is beszámolt, és a megjelent híranyagok valóságát az esemény érintettjei nem vitatták. A kampányrendezvényről szóló beszámolókhoz mellékelt képeken látható volt egy szórólap, amely “kártevőirtásnak” nevezte a június 7-ei választást. A bíróság kitért arra is, hogy a szöveget Lendvai Ildikó nem idézte pontosan.

Nem sértett törvényt

A bíróság álláspontja szerint nem minősíthető a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét sértőnek, ha egy pártelnök egy senki által meg nem cáfolt tudósításra egy televíziós műsorban – saját választási kampánya részeként – utal, még ha nem is szó szerinti idézettel.

A bíróság emlékeztetett, egy korábbi végzésében már kifejtette: az úgynevezett “negatív kampány része lehet az is, hogy a választási kampányban az egyes politikai szereplők ellenfeleik programját és nyilatkozatait is megismertethetik (minősíthetik) választóikkal”.

A LB további két végzésről tájékoztatta az MTI-t: mindkét esetben helyben hagyta az OVB kifogásokat elutasító végzését.

Címkék: Belföld