3700 házra került fóliatető

A vasárnapi viharban megrongálódott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakóházak közül csütörtök reggelig 3700-at fedtek be fóliával ideiglenesen - közölte Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

A károsult településeken szerda estig nem tudtak végezni a munkálatokkal a szabolcsi, a budapesti, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Hajdú-Bihar megyei tűzoltók, illetve a közerők és a helyi lakosok, 200 épület lefedése csütörtökre maradt – mondta az ezredes. Hozzátette: kisebb mértékben károsodott házakról van szó, a jelentősebb kárt szenvedett épületeket már mindenütt sikerült fóliatetővel ellátni.

Az igazgató tájékoztatása szerint összesen 37 városból és községből érkezett bejelentés valamilyen épületkárról. Újabb négy település szerda estig közölt adatokat, így a korábbi 7011-ről 7132-re nőtt a megrongálódott épületek száma.

A katasztrófavédelmi szervezet mostani adatai szerint 6947 magántulajdonú, 161 önkormányzati és 24 egyházi épületben keletkeztek károk a tornádószerű széltől, valamint a tyúktojás-, illetve teniszlabda nagyságú jégveréstől.

Az eddig összesített adatok azt mutatják, hogy a vasárnapi vihar Kótaj – Kemecse – Nyírbogdány – Demecser-Borzsova térségében okozta a legnagyobb pusztítást. Kemecsén 1100, Kótajban 1300, Nyírbogdányban pedig 1050 magántulajdonú ház károsodott, de mindegyiket csak Nyírbogdányban kellett fóliával letakarni. A Demecserhez tartozó Borzsován a 139 lakásból 136 tetőszerkezete rongálódott meg jelentősen.