A Magyar Gárdát is kampánycsendsértéssel vádolták

Zala megyében kilenc beadvány érkezett kampánycsendsértés gyanúja miatt. A Magyar Gárda szombaton a nagykanizsai Nagy-Magyarország emlékműnél tartott trianoni megemlékezést, amely egy bejelentő szerint szintén alkalmas volt a kampánycsendsértésre.

A választási bizottság a Magyar Gárdával kapcsolatos bejelentést elutasította, mert itt sem volt pontosan megjelölve, hogy konkrétan milyen jogszabálysértés történt, önmagában egy történelmi megemlékezés ugyanis még nem bizonyítja a kampánycsend megsértését.

A kora délutáni kilenc beadvány után késő délutánig összesen 24 érkezett a zalai területi választási bizottsághoz kampánycsendsértés gyanúja miatt, de a testület kettő kivételével elutasította a beadványokat – közölte a bizottság elnöke az MTI-vel.

Tóth László a bizottság ülését követően arról számolt be, hogy 23 bejelentés szerint az érintettek szavazásra buzdító telefonokat kaptak valamelyik politikai oldalról. A bejelentők egy része írásban, mások telefonon jelezték kifogásukat, de nem vállalkoztak a bizonyításra, ezért a törvény szerint érdemi vizsgálat nélkül elutasították ezeket a beadványokat – fogalmazott.

Hozzátette, hogy nem lehetett tudni, kik voltak a telefonálók vagy azok megbízói, így nem lehet megállapítani a jogszabálysértést, annak ellenére, hogy ez a cselekedet alkalmas a kampánycsendsértésre. A zalai területi választási bizottság két esetben azonban még nem zárta le a bejelentések vizsgálatát, mert ezekben tanúkat jelöltek meg a bejelentők, így lefolytathatják a bizonyítási eljárást.

Címkék: Belföld