Maradnak az állami iskolák

Hiller István szerint a magyar alapfokú oktatási rendszer ma újratermeli és erősíti az esélyegyenlőtlenséget, emiatt szükség van állami fenntartású iskolákra; az adott intézmények fenntartását az állam nem rendelet alapján, hanem az önkormányzatokkal megegyezve venné át.

Erről az oktatási és kulturális miniszter a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma (KÖEF) pénteki ülésén beszélt Budapesten, az Önkormányzati Minisztériumban.
Az önkormányzati tárca tájékoztatása szerint az önkormányzati oldal csak a változtatás szükségességével értett egyet. Ellenérvként hozták fel, hogy minden település ragaszkodik az iskolájához.

Hiller István kifejtette: érti az önkormányzatok elkötelezettségét, de ma a gyerekek esélyegyenlősége csak egy rendszer jellegű átalakítással biztosítható.

A KÖEF-ülésen Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár ismertette a közteherviselés rendszerének átalakítására, az adóstruktúra változtatására, a mentességek, kedvezmények szűkítésére irányuló kormányzati terveket.

Az önkormányzatok kifogásolták, hogy a helyi iparűzési adót a jövő év elejétől már nem a helyi adóhatóságok szedik be, hanem az APEH. A kormány szándéka szerint a tervezett átalakítással egyszerűbbé válik az adó kivetése és csökkennek a beszedéssel járó költségek – olvasható a közleményben.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy az önkormányzatok napján, szeptember 30-án nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek az Európa Tanács helyi kormányzással kapcsolatos stratégiájáról.

Címkék: Belföld: oktatás