Nyári túlélőprogram hiperaktív gyerekeknek

250-300 óvodás és 60-72 ezer iskolás korú hiperaktív gyermek családja kezd rettegni: a nyári szünet nagy részét sokan felügyelet nélkül töltik, fokozott veszélyt jelentve önmagukra és környezetükre. Emellett az iskolában megszokott rutint is hamar elvesztik. Most egy ingyenes kiadvány próbál segítséget adni a szülőknek.

A hazai hiperaktív gyermekek és szüleik egyharmada nem találkozik a megfelelő szakemberekkel élete során. Tíz gyermek közül átlagban csak négy jut el a diagnózisig, de közülük is csupán ketten kapnak ellátást, és a szüleik még így is tanácstalanok maradnak. A célzott és speciális életvezetési tanácsokról senki sem gondoskodik.

A tanév tíz hónapjában megszokott napi szokásrend teljesen felborul a nyári szünet alatt, ezért a hiperaktív gyermekek a már meglévő minimális rutinjukat hamar elvesztik, fokozottan válnak veszélyeztetettekké, megnő a baleseteik kockázata, a közösségekből kirekesztődnek.

A szülők már a nyári szünet előtti hetekben egyre tanácstalanabbak és stresszesebbek. Nem vehetnek ki tíz hét szabadságot, pedig gyermekeik napi 24 órás „menedzsmentet” igényelnek. A lakókörnyezetük, a rokonok fokozott visszautasításával kell számolniuk. A nyári szünet során a hiperaktívak „szétesnek”, a nyár végére viselkedési szokásaik szélsőségesekké válhatnak, pedig szeptemberben új óvodai és iskolai év vár rájuk.

Az Eleven Team Alapítvány szakértői olyan gyűjteményt állítottak össze, mely valós ötleteket, tanácsokat és nyári túlélő megoldásokat tartalmaz a hiperaktív gyermekek szüleinek.

A „Nyári túlélő kalauzhoz” ingyen juthatnak hozzá az érintettek május 25-től 29-ig az Eleven Team Tréningközpontban (1143 Budapest, Stefánia út 61.) vagy kérhetik e-mailben is. Emellett tájékoztatást kaphatnak azokról a speciális nyári programokról, amelyeket az alapítvány kifejezetten a 5-13 éves hiperaktív gyermekeknek szervez.

Címkék: Belföld: oktatás