Hiller kiállt Bajnai mellett

Amit a Bajnai-kormány tesz, az az ország érdekében áll - mondta Hiller István pénteken Mosonmagyaróváron.

Az oktatási tárca vezetője, az MSZP elnökségi tagja a helyi lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a kormányzati intézkedések célja elsősorban a munkahelyek megtartása, a járulékterhek csökkentése és olyan adóviselés, amelyhez a vagyonosok többel járuljanak hozzá, a kevésbé módosak pedig megfelelő feltételekkel rendelkezzenek a munkahelyek megtartásához.

Az ország érdeke

Hiller István konfliktusosnak mondta a folyamatot, ám annak a meggyőződésének adott hangot: azok is el fogják ismerni, hogy mindez az ország érdekében áll, akik most ellenzik. Rossz példának minősítette azt a szemléletet, amely szerint “az ország érdekében álló dolgok csak akkor érdekesek, hogy ha kormányon vagyunk, illetve akkor kell őket kritizálni, hogy ha ellenzékben”.

Ezzel összefüggésben leszögezte: a széthúzásból, a megosztásból, az ellenségeskedésből van elege az országnak.
A június 7-i európai parlamenti választással kapcsolatban közölte: az MSZP a legjobb eredményre törekszik.

Minőségi oktatást hangsúlyoz

Az oktatási miniszter a felsőoktatásról szólva a minőség, a magas színvonal fontosságát hangsúlyozta, s a mesterképzés és a doktori iskolák jelentőségére hívta fel a figyelmet. A 2006-ban bevezetett “színvonalcentrikus” szemlélethez illeszkedik az új finanszírozás is – tette hozzá. Úgy vélekedett: a legfontosabb verseny Európában, s az unión belül a megszerzett és alkalmazható tudásért folyik, s ennek terepe a felsőoktatás.

Hiller István előnyösnek tartja, hogy Magyarország részese a bolognai folyamatnak, amelyben az alap-, a mesterképzés és a doktori iskolák összekapcsolódnak, s kompatibilis a rendszerben lévő országok felsőoktatása.

Új Tudással korszerűsítenek

A tárcavezető közölte: a Bologna Tanács a legközelebbi csúcs megrendezését Ausztriának és Magyarországnak ítélte. A négyévenkénti találkozót 40 ország oktatási minisztereinek részvételével 2010 márciusában Budapesten és Bécsben tartják.

Kitért a közoktatás-korszerűsítés programjára, rámutatva arra: a korszerűsítés az Új Tudás program keretében zajlik, amely összekapcsolta a legkisebb gyerekek oktatásának-nevelésének ügyét az iskolarendszerrel, egészen a pályaválasztásig terjedően.

Hiller István hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az oktatás iránt, ezt jelzi az is, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó pedagógusok pótlékát ez év februárjában vezették be.

Az iskolafelújítási programról a tárcavezető elmondta: a következő tanévben százas nagyságrendben adnak át megújult iskolákat az ország minden részében.

Címkék: Belföld: oktatás