Megoldások a biológiaérettségire az FN-en

Kedden a biológia írásbelivel folytatódik a tavaszi érettségi időszak. Évek óta romlik a biológiatesztek átlageredménye. A középszintű feladatsor megoldásait már olvashatják az FN-en.

A középszintű biológiavizsga átlageredménye 2006 óta romló tendenciát mutat. Az Oktatási Hivatal adataiból az derül ki, hogy míg három éve 3,91-es átlagot értek el a maturálók, 2007-ben 3,45, tavaly 3,32 volt ez az érték. A bukás egyik évben sem volt jellemző, leginkább a négyesek és ötösök száma fogyatkozott meg, a közepesek és elégségesek javára.

Miközben 2006-ban még a maturálók közel 22 százaléka kapott jelest, tavaly mindössze 6,7 százalékuk. Ugyanez a négyesek esetén 2006-ban 50,11 százalék, 2008-ban 33, 53 százalék volt. A kettes és hármas érdemjegyek közel 30 százalékos összaránya pedig ezzel egy időben megduplázódott.

Több mint 15 ezer vizsgázó

Idén középszinten 15 209 , emelt szinten 3720 vizsgázó tesz érettségit.A középszintű biológiaírásbeli vizsga 120 percig tart, a feladatsor 8-10 példából áll. A feladatsorban hangsúlyosan kaptak helyet a biológiai tények és elvek felidézése, a jelenségek közti kapcsolatok felismerése, a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezése, szakmai szövegek és ábrák értelmezése.

Az emelt szintű biológiaírásbeli 240 perces, a vizsgázóknak egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot kell megoldaniuk. Az esszé, illetve problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

Hétfőn a nemzetiségi iskolák dübörögtek

Hétfőn a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv tárgyakból vizsgáztak a diákok. Középszinten horvát nyelv és irodalomból 12, német nemzetiségi nyelvből 36, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 8154, román nyelv és irodalomból 39, szerb nyelv és irodalomból 27, szlovák nyelv és irodalomból 26, míg szlovén nemzetiségi nyelvből 2 vizsgázó írta meg a teszteket. Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból 30, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 187, míg szlovák nyelv és irodalomból 6 tanuló írásbelizett.

Címkék: Belföld: oktatás