A magyarérettségi megoldásai

Közel 100 ezer diák írta meg hétfőn a magyar írásbeli érettségit. A szövegértési rész helyes megoldásait máris ellenőrizhetik az FN-en a diákok. Kedden 11 óra után a matematikapéldák helyes eredményeit is közzétesszük.

Az első vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1179 helyszínen 93 650 vizsgázó írta meg a két részből álló tesztet. Mint korábban megírtuk, a szövegalkotási részben Spiró György, Lázár Ervin vagy egy Petőfi-Vörösmarty összehasonlítás közül választhattak a diákok. Ezeknek értelemszerűen nem lehet meghatározni a jó megoldásait, hiszen ezek „kifejtős kérdések”, mindenki a saját gondolatait veti papírra.

A szövegértés feladatsora egy Mikszáth-írásra épült. A teszt ezen részének a jó megoldásait viszont a Klebelsberg Kuno Gimnázium magyartanára, Dániel Zoltán közreműködésével most közreadjuk. A pedagógus hangsúlyozta, hogy egyes kérdéseknél (például a 8. kérdés) lehet több jó megoldás is. A hivatalos megoldásokat kedden reggel nyolc órakor teszi közzé az oktatási tárca a honlapján.

A feladatok:

(A letöltött képet nagyítsa olvashatóra!)


Mikszáth-írás 1.

Mikszáth-írás 2.

A megoldások:


(A letöltött képet nagyítsa olvashatóra!)


Feladat 1-2.


Feladat 3-5.


Feladat 6-7.


Feladat 8-10.


Feladat 10-11.

További információk a 2009. évi érettségivel kapcsolatban »

Címkék: Belföld: oktatás