Sokba kerülhet nekünk a járvány

Kiugróan magas költségekkel járhat egy esetleges pandémia magyarországi kezelése. Csak az oltóanyag legalább 8 milliárd forintba kerül, ehhez azonban számos pluszkiadás is társulhat. Becslések szerint a tömeges megbetegedés a GDP 5-8 százalékát is felemésztheti. A vakcinagyártásban viszont lépéselőnyben vagyunk.

Tovább mélyítheti a gazdasági válságot a most azonosított mexikói influenzavírus hazai terjedése. A lakosság optimális, csaknem 80 százalékos átoltottságához szükséges 8 millió adag vakcináért legalább 8 milliárd forintot kell fizetnie az államnak, ám ehhez a költséghez még hozzáadódnak a szolgáltatók váratlan kiadásai is.

A járvány kezelésével és megfékezésével összefüggő költségek mellett azonban számolni kell a tömeges táppénzigényekkel és a termelés visszaesése miatti bevételkiesésekkel. Még a legóvatosabb becslések szerint is egy világjárvány megjelenése az adott ország GDP-jének csaknem 5-8 százalékát felemészti.

Romlana a gazdasági teljesítőképesség

Korábban, amikor azt gyanították, hogy a madárinfluenza jelentheti a legnagyobb veszélyt Magyarország számára, úgy számoltak, hogy akár 3-8 ezer halálesetet is okozhat a járvány. Egy „vészforgatókönyv” szerint a gazdaság teljesítőképessége is rohamosan zuhanna néhány hét leforgása alatt, akár 4-8 százalékkal csökkenne a hazai GDP. A szokásosnál legalább 25 ezerrel többen kerülnének kórházba és a háziorvosi vizitek száma hirtelen akár a kétmilliót is elérné.

A hazai Pandémia Prevenciós Bizottság vezetője szerint a korábbi becslések most is megállják a helyüket. Bujdosó László az FN-nek azt mondta: a különböző módszereket előretervezetten, koordináltan alkalmazva sem biztos, hogy eredményes lehet a védekezés, ha nem gondoskodunk a legkülönfélébb – a lakosság ellátásában meghatározó jelentőségű – cégek, üzemek működőképességéről. Az energia- és üzemanyag-ellátásban ugyanúgy, mint az élelmiszer-előállításban, közlekedésben, személyszállításban vagy a szolgáltatói szférában.

Fontos, hogy ők is elkészítsék saját terveiket, amelyekben kitérnek a felkészülés és védelem eszközeire, akár saját készletek tárolására is. Elvileg valamennyi fontosabb, közellátásban részt vevő cégnek, intézménynek rendelkeznie kell saját pandémia tervvel, ám azt nem lehet pontosan tudni, hány vállalatnak van valóban ilyen forgatókönyve.

Titokkór

Miközben az egészségügyi kormányzat folyamatosan tájékoztat a nemzetközi járványhelyzetről, a megelőzésben létfontosságú gyógyszerkészletekről nem sokat lehet tudni. A vírus ellen igen hatékony, úgynevezett antivirális készítmények raktárkészletekre vonatkozó adatai továbbra is titkosak – közölte Székely Tamás.

Csak annyit árult el, hogy megnyugtató a depókban lévő orvosságadagok mennyisége. Azt azonban jelezte a tárca vezetője, hogy ha szükséges, a Nemzetbiztonsági Kabinet dönthet a preventív orvosságok külföldről való beszerzéséről.

Egyelőre azt is homály fedi, hogy vajon miként kívánják biztosítani a lakosság védettségét az oltóanyag legyártásáig szükséges 8-12 hétben.

Marad a monopólium

Noha Magyarországon jelenleg nyolc cég influenza elleni vakcinái kaphatóak a patikákban, egyelőre semmi nem veszélyezteti az Omninvest monopóliumát. A magántulajdonban lévő cég 2005-ben szerzett előjogokat a hazai piacon. Ekkor kötött az állam nevében az ÁNTSZ egy 15 évre szóló szerződést. A megállapodás alapján a cég köteles biztosítani egy folyamatos oltóanyaggyártó kapacitást.

Ennek fejében az állam garanciát vállalt arra, hogy évente 1,3 millió adag, a lakosságnak ingyenes vakcinát az Omninvesttől vásárol. Az oltóanyag ára átlagosan 900 forint körül van, így ez évente milliárdos biztos bevételt garantál a cégnek, amely emellett még 2 milliárd forintot is kapott az államtól a madárinfluenza elleni oltóanyag technológiájának kidolgozásáért és értékesítéséért.

A szerződés részét képezte az is, hogy a cég a technológia forgalmazásából származó bevételek 14 százalékát visszafizeti az államnak. A pénz 10 százaléka a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt, 4 százalék pedig a tisztiorvosi szolgálatot illeti.

Minden készen áll a vakcinagyártásra

Németh Zsolt, az Omninvest kommunikációs vezetője az FN-nek nyilatkozva elmondta: felkészültek az oltóanyag tömeges gyártására, és ha rendelkezésre áll a vírustörzs, azonnal megkezdik a vakcinatermelés előkészítését. Jelenlegi számításaik szerint hetente mintegy félmillió adag oltóanyagot tudnak előállítani.

Németh Zsolt érdeklődésünkre beszélt egy nemrégiben „kötött üzletről” is. Mint mondta, tavaly ősszel Egyiptom megvette a technológiát, ám a szóvivő – üzleti titokra hivatkozva – nem árulta el, mennyit hozott a konyhára az első nagy biznisz. Azt az információnkat viszont megerősítette, hogy további 8–10 (főként arab) országgal folytatnak tárgyalásokat.

Bujdosó László az FN-nek hangsúlyozta: azért az Omninvesttel szerződött az állam, mert ez jelenleg az egyetlen cég, amelynek Magyarországon vannak gyártói kapacitásai. Ez egy esetleges világjárvány hazai felbukkanásakor óriási lépéselőnyt jelenthet a vírus terjedésénél.