Ingyenes szűrés az egész családnak

A Prevenciós Alapot 2007 őszén a Patika Egészségpénztár és az Új Pillér „Az egészség nemzeti érték” összefogás keretében hozta létre.

Az Alaphoz eddig országszerte 234 gyógyszertár csatlakozott, ahol a Patika-csoport 85 ezer tagja és az egész család a hozzá legközelebb eső patikában várakozás nélkül, ingyenesen veheti igénybe a szűréseket. Ezen a szűrővizsgálaton a páciens legfontosabb egészségügyi értékeit mérjük: a vérnyomását, a vér koleszterin szintjét, és az esetleges túlsúlyra utaló BMI-indexet.

Fontos tudni, hogy halálozás, valamint a szív- és érrendszeri eredetű megbetegedések szempontjából kiemelt kockázati tényező az elhízás, a magas vérnyomás valamint a kóros vérzsír összetétel (koleszterinszint) együttes előfordulása. Ezt a tünetcsoportot kardio-metabolikus szindrómának nevezzük. Kialakulásában számos környezeti-életmódbeli (dohányzás, testsúlytöbblet, fizikai inaktivitás) és genetikai tényező játszik szerepet. A felsorolt tényezők gyakran társulnak egymáshoz, ezért bármelyik felfedezése esetén a többit is keresni és szükség esetén kezelni kell.

A szűrésen részt vevők Prevenciós Naplót kapnak ajándékba, amelyben személyre szabottan lehet vezetni a mérések értékeit, így több hónapon keresztül nyomon követhető az egészségi állapot javulása.

A Prevenciós Alap eddig 30 millió forintot költött az ügyre. Jelenleg már a program első eredményeiről is beszámolhatunk: a pályázaton nyertes patikákban végzett felmérések szerint március végéig 2 ezernél több ember vett részt az általunk támogatott gyógyszertári szűrésen. Számításaink szerint csak a Patikapénztárnál az ingyenes szűrések segítségével az idén 5-6 ezer olyan esetre derülhet fény, amely további beavatkozást igényel.

A romló gazdasági helyzetben mindenkinek fokozottan kell figyelni egészségére, ezért a Patika-csoporthoz tartozó családoknak érdemes élni a lehetőséggel és felkeresni a Prevenciós gyógyszertárak egyikét (az aktuális listát a honlapunkon érhetik el a legkönnyebben).
Amennyiben még nem tag nálunk, egyszerű a csatlakozás, melyről teljes tájékoztatást, beleértve a tagság előnyeit és költséget, valamint a szükséges nyomtatványokat a www.patikapenztar.hu internetes portálunkon találhat.

Budapest, 2009. április 27.
Dr. Lukács Marianna
Patikapénztár, Új Pillér

Címkék: PR-cikkek