Feleslegesen szigorít Draskovics?

Az FN-nek nyilatkozó kriminológus szerint megkérdőjelezhető a hatékonysága a kormány által tervezett Btk.-szigorításnak. Szerdán ugyanis azt jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, hogy a kabinet elképzelése szerint határozottabban sújtanának le az erőszakos bűncselekmények elkövetőire, ha visszaesők vagy ha fegyverrel a kézben követik el tettüket. Példát említve Draskovics azt mondta, öt év alatt nem úszhatják majd meg a fegyveres bűnözők.

„Az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek egy részét nem rettenti el a kormány Btk.-szigorítási törekvése” – vélekedett az FN megkeresésére Nagy László Tibor kriminológus. Az Országos Kriminológiai Intézet bűnözéskutatási osztályának helyettes vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi jogrendben is öt év körül kapnak a fegyveres elkövetők, ráadásul a szigorúbb büntetésnek az erőszakos bűnelkövetőknél nincs igazán visszatartó ereje.

Minimum 5 év

„Aki erőszakosan követ el bűncselekményt, az gyakran hirtelen felindulásból – átgondolás nélkül – viszi véghez a tettét, vagy profiként. A fegyveres profi elkövetők viszont nem enyhébb ítéletben, hanem a büntetés elkerülésében gondolkoznak” – jegyezte meg Nagy László Tibor. Szerinte például az ittas vezetőket visszatarthatja, ha szigorodik a rájuk váró büntetés, az erőszakosakat viszont kevésbé.

Mint mondta, a kormány szigorítási szándéka érthető, de nem jó ha – csakúgy, mint a Fidesz tervezett három csapás-törvényjavaslatnál – indokolatlanul korlátozza a bírák döntési, mérlegelési lehetőségét.

Jogos önvédelem

A kormány változást szeretne a jogos önvédelem megítélésén, amit a kriminológus is üdvözölt. Ezzel kapcsolatban Nagy László Tibor megjegyezte, hogy a kérdésben a jogalkalmazási gyakorlat is enyhült, így például nem marasztalták el azt a gazdagréti biztonsági őrt, aki még azelőtt lőtte agyon a bankrablót, hogy az bárkit is megsebesített volna pisztolyával. „Régebben azért szigorúbban vette az arányosságot a jogalkalmazói gyakorlat” – jelezte a kriminológus.

A szakértő kiemelte, hogy az általános bűnügyi helyzet aggasztó mértékben nem romlott a korábbi évekhez képest, a legfrissebb, 2007-es és 2008-as adatokat összehasonlítva ugyan nőtt az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények száma, ám tudni kell, hogy ezeknek a tetteknek az egyharmada szimplán garázdaság, ráadásul a visszaesők száma tíz százalék körül van.

Kérdésünkre, hogy mit lehetne tenni az elharapózó fegyveres bűncselekmények – mint a legutóbbi, tatárszentgyörgyi eset – ellen, Nagy úgy válaszolt, hogy szerinte meg kell erősíteni a rendőrséget, fel kell gyorsítani a büntetőeljárásokat. „Emellett már az általános iskolában is azt kellene tanítani, hogyan lehet a konfliktusokat erőszakmentesen megoldani” – tette hozzá.

Van, ahol nekikezdtek

Konfliktuskezelési tréninget indít általános iskolásoknak márciustól Oroszlány önkormányzata, miután a tanárok jelezték, hogy gyakran feszült a légkör az oktatási intézményekben. (MTI)