Bencze József: az erőfitogtatással nem tudunk mit kezdeni

Sem a siófoki erőfitogtató felvonulással, sem pedig a Magyar Gárda vonulásaival nem tud mit kezdeni a rendőrség a hiányos jogi szabályozás miatt – nyilatkozta az országos rendőrfőkapitány a Magyar Narancsnak.

A rendőrség látókörében van több olyan csoport, amelyek “megfelelő bomlasztására vagy felszámolására” a szükséges lépéseket már megtették – mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelent interjújában arra a kérdésre, hogy létezik-e enyingi bűnbanda.

A tavaly júniusi siófoki vonulásra utalva arról beszélt, hogy annak ugyan volt „erőfitogtató” jellege, ám ott sem bűncselekmény, sem pedig szabálysértés nem történt.

Bencze József arra is felhívta a figyelmet, hogy erőfitogtatás céljából mások is felvonulnak, köztük a Magyar Gárda, és sokszor éppen a roma telepeken. Rendőri fellépés esetén pedig nincs egységes bírói gyakorlat: hol elfogadják a rendőrség álláspontját, hol meg nem – fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy már felvetették a gyülekezési törvény módosításának szükségességét, hiszen, mint mondta, a rendőrség naponta válik e „szakállas törvény” szenvedő alanyává.

Címkék: Belföld