Uniós milliárdok a Tétényi úti kórháznak

Felerészben európai uniós pénzből valósulhat meg a Tétényi úti kórház 6,7 milliárd forintos rekonstrukciójának II. üteme - nyilatkozta a városháza sajtófőnöke.

Czuk Dorottya tájékoztatása szerint a Főpolgármesteri Kabinet kedden egyetértett azzal, hogy a jövő héten a Fővárosi Közgyűlés elé kerüljön az EU támogatási szerződése. A beruházás költségeinek felét önrészként már korábban biztosította a főváros. A kórházrekonstrukció következő ütemében négy épületet korszerűsítenek, s egy újat pedig felépítenek jövő év végéig. A projekt készültsége jelenleg 45-50 százalékos – mondta a sajtófőnök.

A kabinetülés résztvevőitől az MTI megtudta azt is, hogy az európai uniós elvárások figyelembevételével jövő héten a közgyűlés elé kerülhet a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. és a Főkert Nonprofit Zrt. közszolgáltatási keretszerződése, amelyet az EU háromévente ellenőriz. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel az idei évre kötendő közszolgáltatási szerződést várhatóan március első hetében, az önkormányzat éves költségvetésével együtt, rendkívüli közgyűlésen tárgyalják.

További egyeztetéseket igényelt a kabinet a Bogdáni úti buszpályaudvarral kapcsolatos peres ügy és a Nagyvásárcsarnok szemétszállításának megoldási javaslatáról. Ez utóbbival kapcsolatban az egyértelművé vált, hogy a 2-es villamos pályájának módosítása esetén új szakhatósági engedélyezési eljárásra lenne szükség, s ez meglehetősen időigényes.

Közgyűlési elfogadásra javasolta a kabinet az önkormányzat környezetvédelmi alapjának újraalkotásáról szóló javaslatot – közölte Andó Sándor (MSZP). A frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy az 1996-os rendelet újraalkotásával lehetővé teszik, hogy fővárosi vállalatok is részt vállaljanak az alap célkitűzéseinek megvalósításában. Változás az is, hogy a gazdasági szereplők és az önkormányzatok nem pályázhatnak, a tízmillió forint induló összeget civilek és lakossági pályázók nyerhetik el.

Címkék: Belföld