Felfüggesztenék Lengyel Zoltán mentelmi jogát

Három közvádas ügyben az érintett képviselők mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek a mentelmi bizottság, a magánvádas ügyekben viszont nem indítványozzák ugyanezt - közölte a bizottság szakértője az ülést követően.

Karsai József szocialista képviselő közvádas ügyében a feljelentés kényszerítés bűntettének kísérlete miatt született meg, amit a nyári dinnyeblokád miatt tett az ügyészség. A bizottság szótöbbséggel a mentelmi jog felfüggesztését javasolja.

Lengyel Zoltán MDF-es politikus ellen volt házastárs sérelmére elkövetett zaklatás vétsége miatt magánindítvány alapján a Legfőbb Ügyész indított eljárást. Ebben az ügyben a testület nyolc igen szavazattal a mentelmi jog felfüggesztését javasolja.

Szabados József szocialista politikus esetében hűtlen kezelés bűntettének és magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt a legfőbb ügyész tett feljelentést. A bizottság ebben az esetben szintén a mentelmi jog felfüggesztését javasolja.

A hét napirenden lévő magánvádas ügyében egyik esetben sem javasolta a testület a mentelmi jog felfüggesztését.
Ezek között döntött a bizottság Nagy Imre szocialista képviselő három ügyében, Karsai József (MSZP), Nyakó István (MSZP), Dávid Ibolya (MDF) és Fazekas Sándor (Fidesz) egy-egy ügyében.