Éjfélkor lejárt a jelentkezési határidő

Hétfő éjfélig lehetett postára adni – illetve az interneten keresztül eljuttatni – a 2009 szeptemberében induló képzésekre a jelentkezési lapokat. A posta az idén csak a fővárosban készült meghosszabbított nyitva tartással, az e-felvételivel viszont laptopot lehet nyerni.

A felsőoktatási intézmények ősszel induló alap-, egységes, osztatlan és mesterképzéseire, valamint felsőfokú szakképzéseire való jelentkezés határideje egyaránt február 16.

A posta nem számít rohamra, éppen ezért csak három budapesti hivatal nyitva tartását hosszabbították meg: a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál, illetve a Mammut bevásárlóközpontban csak este tízkor zárnak be a posták. A vidéki nagyvárosokban az idén nem változik az ügyfélfogadási idő. László Márta, a Magyar Posta kommunikációs menedzsere a FigyelőNetnek elmondta: a legtöbb jelentkező az utolsó pillanatra hagyja a levél feladását, ám ennek ellenére nem valószínű, hogy túlságosan sokan lesznek, hiszen egyre többen veszik igénybe az elektronikus jelentkezést.

A hátrányos helyzetűek kevesebbet fizetnek

A felvételi eljárás alapdíja változatlanul kilencezer forint, ezért az összegért három jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ha azonban ugyanabban az intézményben ugyanazt a szakot költségtérítéses és az államilag támogatott formában is megjelöli valaki, akkor az csak egy jelentkezésnek számít. A további jelentkezésekért darabonként kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A fizetendő díj pontos kiszámításában segítséget nyújt az Országos Felsőoktatási Információs Központ eljárásidíj- kalkulátora. A hátrányos helyzetű jelentkezőknek csak az alapdíj felét kell kifizetniük, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig teljesen mentesülnek a fizetés alól.

Laptop az e-felvételivel

Az e-felvételi szolgáltatás egyre népszerűbb: két éve 7500-an regisztráltak, tavaly majdnem 12,5 ezren jelentkeztek ilyen módon. A rendszert regisztráció után lehet igénybe venni, a felületen különböző súgók, útmutatók, üzenetek, keresők támogatják a jelentkezőt az űrlapok kitöltésében. Az elektronikusan felvételizőknek is hétfő éjfél a határidő, majd ezt követően legkésőbb február 23-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket.

Az elektronikus jelentkezéshez idén egy nyereményjáték is társul: a „Lap vagy laptop” kampányban minden olyan felvételiző részt vehet, aki kizárólag az e-felvételi segítségével nyújtott be érvényes jelentkezést.

Címkék: Belföld: oktatás