Adatbázist akarnak a hamis gyógyszerek ellen

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint a gyógyszerhamisítás elleni hatékony fellépés érdekében egy naprakész adatbázis létrehozására, valamint a jogszabályok felülvizsgálatára is szükség van.

A testület szerdai közleménye szerint a humán és állatgyógyszerek, valamint növényvédő szerek esetében szükség van egy naprakész és könnyen elérhető adatbázis létrehozására, amelyből a hatóságok és a fogyasztók is biztonsággal meggyőződhetnek egy-egy adott termék valódiságáról.

A testület arra is felhívja az érintett tárcák vezetőit, hogy a hamis gyógyszerek terjedésének megakadályozása érdekében vizsgálják felül a gyógyszer-forgalmazásra, -kereskedelemre vonatkozó előírásokat, a kiszabható bírságtételek összeghatárát.

Legális helyen nincs hamis

A HENT megállapítása szerint Magyarországon a legális kereskedelmi lánc zártságának köszönhetően nem található legális árusítóhelyen hamis gyógyszer, de a különböző internetes hirdetéseken, piacokon hozzáférhetők a hamis gyógyszerek. Ezek minősége erősen megkérdőjelezhető, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat, más hatóanyagokat.

A testület rávilágít arra is, hogy az illegális gyógyszer-kereskedelmi láncban, hirdetéseken keresztül forgalmazókat a hatóságok nehezen tudják ellenőrizni és szankcionálni, mivel a jogi szabályozás nem nevesíti, hogy magánszemélyeknél fellelt nagy mennyiségű gyógyszerek esetében mi számít kereskedelmi tételnek. Éppen ezért kezdeményezi a testület a jogszabályok felülvizsgálatát.