Sokan megfagynak otthon

Idén már közel negyvenen fagytak meg a saját otthonukban Magyarországon. A szakértő szerint a probléma nem új: a nyolcvanas évek óta évi több száz ilyen eset van. A megoldás egy segélykérő jelzőrendszer kiépítése, illetve az előrefizetéses villanyóra lehetne. A gáz- és villanyszolgáltatók szerint ők rugalmasak, és csak legvégső esetben kapcsolják ki a szolgáltatást.

Szinte naponta jönnek ki a hírek az otthonukban megfagyott emberekről, bár a probléma közel sem új. „A 60-70-es években elenyésző volt az ilyen haláleset, a nyolcvanas évektől azonban rohamosan nőttek a számok. Ekkortól már egyik évben sem ment 100 fő alá. Ráadásul folyamatosan egyre többen, kétszer-háromszor annyian fagytak meg a saját lakásukban, mint az utcán” – mondta lapunknak Vecsei Miklós.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kifejtette: 1993-ban 387 megfagyásos halálesetből 202-en, hat év múlva 349-ből 157-en, 2003-ban pedig 316-ból 134-en otthon haltak meg. 2002-ben pedig 202 otthoni kihűléses halál mellett „mindössze” tízen fagytak meg az utcán. Az adatokból az is kiderül, hogy minél hidegebb a tél, annál több a fagyhalál.

Jelezni kéne, ki van veszélyben

„El kéne gondolkozni azon, hogyan lehet megtudni, ki veszélyeztetett. Az biztos, hogy a közösség bomlik: egy faluban ma már nem tűnik fel, ha napokig nem jön füst a kéményből, vagy nincs mozgás” – fogalmazott Vecsei Miklós. Hozzátette: a gáz- és villanyszolgáltatás kikapcsolása mindenképpen veszélyt jelent.

„Jelenleg nincs szabály arra, hogy ha valakinél kikapcsolják a villanyt és a gázt is, azt jelezni kell a jegyzőnek vagy a szociális munkásnak, így nem tudjuk, ki veszélyeztetett” – fogalmazott a szakértő. Mint elmondta, a statisztikák szerint a magányos férfiak vannak kitéve leginkább a megfagyás veszélyének, pláne ha az alkohol, betegség vagy a pszichés állapot is ráerősít erre. Korosztály szerint nincs nagy különbség a 40-60 év közötti és a 60 év fölötti korcsoportot tekintve.

Jelzőrendszer és kártyás villanyóra

Vecsei Miklós szerint megoldást jelenthetne, ha a szolgáltató a kikapcsolással egy időben kötelező jelleggel felszerelné az előrefizetős órákat. Ez azt jelenti, hogy – a mobiltelefonokhoz hasonlóan – feltöltőkártyával lehetne áramot venni: pár ezer forintból így kijönne pár nap fűtés.

„A másik hasznos dolog a jelzőrendszeres idősgondozásban már bevált riasztórendszer szélesítése lehetne: ha valaki úgy érzi, segítségre van szüksége, megnyom egy gombot, ezt egy diszpécserszolgálat regisztrálja és odaküld valakit. Kérdés persze, hogy az önkormányzatoknak lenne-e pénzük ennek kiterjesztésére” – tette hozzá Vecsei, megerősítve, hogy több százezer háztartásban nincs rendes fűtés.

A szolgáltatok megértőek

A FŐGÁZ marketingvezetője a FigyelőNetnek elmondta: akkor kapcsolják ki a gázt egy lakásban, ha a fogyasztó 60 napon belül nem egyenlíti ki díjtartozását, ám ez a gyakorlatban általában 90 nap. Mint Kovács Richárd hozzátette, egyedi mérlegelés alapján részletfizetési lehetőséget szoktak biztosítani, ezek száma azonban az elmúlt hetekben nem emelkedett jelentősen. Lapunk kérdésére a marketingvezető kifejtette, hogy igyekeznek támogatni a szegényebb sorsúakat, ám mivel ők nem illetékesek eldönteni, ki tekinthető rászorulónak, ezért inkább a szegényeket segítő szervezeteknek vagy önkormányzatoknak adnak pénzt. Nemrég például 150 millió forintot adományoztak a Hálózat Alapítványnak.

Az ELMŰ szintén rugalmas: náluk 90 nap (két felszólítás) után kapcsolják csak ki a szolgáltatást, ráadásul kedvezményes tarifát vagy vízkészítésre kedvezőbb ajánlatot is tudnak kínálni. „Szinte senki sem fűt villannyal, hiszen a többi energiaforrás olcsóbb, ráadásul viszonylag ritka az, hogy valakinél ki kell kapcsolni az áramszolgáltatást. Az esetek 98 százalékában találunk megoldást, hiszen lehet részletfizetést vagy kölcsönt kérni” – mondta lapunknak Boross Norbert, Az ELMŰ és az ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója. Hozzátette: van energiatakarékossági tanácsadói szolgáltatásuk is, így abban is tudnak segíteni, hogyan lehet spórolni.

Sorozatos fagyhalál

Feltehetően kihűlés okozta a halálát annak a két férfinak, akikre hétfőn találtak rá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon, illetve Újfehértón. Kocsordon a szociális gondozó fedezte fel egy házban az ott lakó 53 éves férfi holttestét. A férfi az adatok szerint úgy aludt el előző este, hogy előtte nem rakta meg a kályhát.

Újfehértón komfort nélküli, fűtetlen házában találtak meg egy 55 éves férfit. Hasonló körülmények között halt meg Antalnokbokorban is egy férfi. Az elmúlt időszakban egyébként tíz kihűléses haláleset történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, közülük senki sem volt hajléktalan.

Az elsődleges orvosi vélemény szerint kihűlt az az 53 éves férf is, akit holtan találtak csömöri lakásában. Élettelen testét a fűtés nélküli, jéghideg házában találták meg. A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a lakásban nem volt fűtés és áram se