Nem lehet iskolaszünet

Hiába rendeltek el oktatási szünetet több megyében az intézményfenntartó önkormányzatok a gázhelyzet miatt, a közoktatási törvény ezt nem teszi lehetővé.

A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, a törvény ugyanis ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges.

A gázellátással kapcsolatos jelenlegi helyzetben azonban ez fel sem merülhet, ráadásul a gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodnia kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket – adta ki közleményében a Kormányszóvivői Iroda.

A rendkívüli iskolai szünet elrendelésére vonatkozó kezdeményezés ellentétes azzal az eredményes kormányzati törekvéssel, amelynek célja, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben érintse a gázszállítás leállítása – írták.

Az ügy előzménye, hogy a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke bejelentette, hogy hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt. Ódor Ferenc szerint az intézkedéssel a 18 megye vezetője teljes mértékben egyetértett, egyedül Heves megye önkormányzati vezetőjét nem tudták eddig elérni.

Címkék: Belföld: oktatás