Gyurcsány megnyomná a vészcsengőt

Egyfajta konzervatív fordulat szisztematikus előkészítése érzékelhető, s ez már messze nem pártpolitikai kérdés - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak.

A konzervatív fordulat kitapintható és tetten érhető “1968 negligálásától kezdve a legutóbbi, a regisztrált élettársi közösséget elutasító alkotmánybírósági határozatig nagyon sok ponton” – fejtette ki a miniszterelnök a lap szombati számában olvasható interjúban, majd hozzátette: őt “megriasztja”, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) úgy gondolja, hogy korlátoznia kell két embernek azt a jogát, hogy házasságon kívül kössék össze az életüket.

Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy nem a “közvetlen jog birodalma” határozta meg a döntést, hanem “a jognak valami többszörös áttétellel való magyarázata, amelynek a legmélyén az alkotmánybírák egyéni, konzervatív értékválasztása áll”.

Meg kell nyomni

A kormányfő erre reagálva kijelentette: “meg kell nyomni a vészcsengőt”, mert ha így megy tovább, a házasság anyakönyvezése előbb-utóbb visszakerül az egyházakhoz, kötelező lesz a hitoktatás, míg végül “a legfőbb hatalom” megmondja, miként kell élni és értéket választani.

“Ez nem a Fidesz és az MSZP vitája, hanem egy korábban már idejétmúltnak hitt konzervativizmus és az emancipált, szekularizált, demokratikus szabadság vitája” – állapította meg Gyurcsány Ferenc.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök visszautasította, hogy az is egyfajta konzervatív fordulat lenne, hogy az MSZP megszigorította a segélyhez jutás feltételeit.

Tisztességes, baloldali

“Tisztességes, baloldali gondolatnak” nevezte, hogy azt mondják: az államnak kötelessége munkát teremteni, s annak, aki képes dolgozni, el kell fogadnia ezt a munkát. Arra a felvetésre válaszolva, hogy biztosan fel kell-e függeszteni az ellátását annak, aki a segély mellett feketén vállal munkát, Gyurcsány Ferenc azzal válaszolt, hogy “így teljes a szociális felelősség”.

“A közösség szolidaritása az egyik oldal, az egyén normatartása a másik oldal” – jelentette ki, utalva arra, hogy az ország egy sor területén széjjelbomlanak a helyi közösségek, mert sokan úgy érzik, hogy ma könnyebb segélyért folyamodni, mint dolgozni.

Segély-függőség

Erre válasz a jobboldal radikalizálódása – mondta, hozzátéve: nem tehetnek úgy, mintha ez nem lenne probléma, így azt is észre kell venniük, hogy az ellátás keretei között kialakult egyfajta “segély- és jóléti függőség”. De ebben a reakcióban “nincs semmilyen szegényellenesség, semmilyen kirekesztés”, így – mint mondta – ez “tisztességes, helyes és szociáldemokrata” magatartás.

A lapnak adott interjút a kormányfő saját optimizmusának megfogalmazásával, s annak deklarálásával zárta, hogy a magyar baloldal talpra állt nehéz helyzetéből, és “esze ágában sincs elbliccelni” a következő másfél évet.

Címkék: Belföld