Tárgyalások és sztrájkőrzés Ferihegyen

Nyugalom van Ferihegyen kedden kora reggel, a két repülőtéri szakszervezet sztrájkjának hetedik napján egyelőre nem alakultak ki hosszú sorok a 2/B terminálon, folyamatos az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés.

A december 10. óta sztrájkoló Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) legutóbb hétfőn egyeztetett a Budapest Airporttal (BA).

Ez alapján nem tűnik olyan esélytelennek a megegyezés Ferihegyen, mint akár egy napja: az MTI úgy értesült, hogy a hétfői egész napos, nem hivatalos egyeztetésen közeledett a felek álláspontja.

A BA és a szakszervezetek kedden délelőtt folytatják a tárgyalásokat.


Sztrájtörők

A Munkástanácsok szerint ugyanakkor a Budapest Airport negyven görög munkavállaló kiképzését kezdte meg annak érdekében, hogy sztrájktörőként alkalmazza őket a ferihegyi reptéren; a szövetség elnöke, Palkovics Imre a munkaügyi főfelügyelőséghez fordult, hogy megakadályozza a törvénysértést.

A Budapest Airport ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy azonnali hatállyal biztonsági ellenőröket alkalmaz európai uniós országokból, hogy csökkentse a repülőtér és a légitársaságok további kárait, és javítson az utasok rendkívül nehéz helyzetén.
A szakszervezet közleménye szerint Kovácsszegi Dorottya, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) főosztályvezetője ígéretet tett arra, hogy a felügyelőség munkatársai a sztrájkbizottsággal közösen még hétfőn munkaügyi ellenőrzést tartanak a repülőtéren.

A hatóság ellenőrizni fog

Az OMMF hétfőn délután arról tájékoztatott, hogy a Ferihegyről érkezett bejelentések alapján a hatóság a jövőben ellenőrizni fogja a hatáskörébe tartozó jogszabályok érvényesülését, ugyanakkor az ellenőrzés pontos időpontját – az eredményesség érdekében – nem hozza nyilvánosságra.

A főfelügyelőség közleményében hangsúlyozta: a hatósági vizsgálat egyebek mellett a munkaidőre, a pihenőidőre vonatkozó szabályok betartására, a munkaidő-nyilvántartási kötelezettségek érvényesülésére terjed ki.

A sztrájkjogok érvényre jutásával illetve megszegésével kapcsolatban az OMMF-nek nincs ellenőrzési jogköre – jegyzi meg a hatóság.

A Munkástanácsok a görög szakszervezetekhez és a Közlekedési Szakszervezetek Európai Szövetségéhez fordul, hogy akadályozza meg külföldi sztrájktörők alkalmazását a ferihegyi reptéren. Javasolni fogja továbbá az Egységes Közalkalmazotti Sztrájkbizottságnak, hogy adjon ki közös szolidaritási nyilatkozatot a ferihegyi sztrájkolók mellett.

Sztrájkőrséget szerveznek

A Ferihegyen sztrájkot kezdeményező két szakszervezet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) “a munkaadó sorozatos törvénysértéseire” válaszul sztrájkőrséget szervez – derül ki a közleményből.

A BA tájékoztatása szerint a döntés az európai uniós ellenőrök alkalmazásáról négy nappal a sztrájk megkezdése után, a közelgő karácsonyi ünnepek miatt született meg.
“Az uniós ellenőrök rendelkeznek minden EU-s és magyar jogosítvánnyal. Az utasbiztonsági ellenőrök várhatóan, december 16-án állnak munkába, feltéve, hogy a sztrájk folytatódik” – áll a BA közleményében.

A Budapest Airport az ellenőröket határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazza egészen addig, amíg azt a forgalmi helyzet megköveteli. A társaság hangsúlyozza: ezzel a lépéssel minimalizálni kívánja a légitársaságokat, az utasokat, valamint a magyar gazdaságot ért károkat.

Címkék: Belföld