Sólyom: az egyházra is szükség lesz a válságban

Magyarországi és határon túli egyházi vezetőket fogadott hivatalában Sólyom László államfő, majd Szili Katalin házelnök; a határon túli püspökök küldöttségével fideszes és KDNP-s politikusok is találkoztak kedden Budapesten.

Sólyom László köztársasági elnök a hivatalában tartott találkozót követően egyebek között azt emelte ki, hogy az emberekben még nem tudatosult a Magyarországot is érintő nemzetközi gazdasági válság mértéke, de az egyház karitatív tevékenységére az eddiginél is nagyobb szükség lesz.

Hosszú, lassú vergődés jön

Hozzátette: a gazdasági válság idején lelki támaszra is szükség lesz, hogy azoknak, akik erre rászorulnak, segítsenek a helyzet feldolgozásában.

Mint mondta, ha nem történik strukturális változás a gazdaság területén és a lelkekben, akkor “hosszú és lassú vergődés vár az országra”.

Véleménye szerint szükség lett volna hosszú távú tervezésre, perspektivikus látásmódra. Ehelyett a magyar politikai életet a rövid távú cselekvések jellemzik, és nincs együttműködés, nincs perspektíva. Úgy fogalmazott: fel kell ismerni, hogy “hosszú távú játék, nem élethalálharc” a politika.

Határon túlról is jöttek

Sólyom László a magyarországi katolikus, református, evangélikus és baptista egyház, valamint izraelita felekezet vezetőit és képviselőit fogadta. A találkozón a határon túli magyar egyházak képviseletében hét római katolikus és egy görög katolikus, nyolc református, két evangélikus és egy unitárius vezető jelent meg.

A határon túli püspököket az államfői találkozót követően Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke advent alkalmából fogadta az Országház Delegációs termében.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, Németh Zsolt, a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke és Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke szintén találkozott a határon túli magyar püspökök küldöttségével.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a találkozóról szóló közleményében azt írta: a találkozó résztvevői számba vették a határon túli magyar egyházi közösségek helyzetét és problémáit, különös tekintettel az oktatás és az anyanyelvi pasztoráció kérdésére, majd nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Erdélyi Géza felvidéki magyar püspököt.

Címkék: Belföld