Kilencszer többen halnak meg szájrákban

A szájrák okozta halálozás a kilencszeresére nőtt Magyarországon a hatvanas évek óta, és ezzel a tüdőrák után a második halálok lett, évente 2500-3000 ember hal meg szájüregi daganatban - mondta el Dombi Csaba fogszakorvos, az 5. prevenciós fogászati konferencia szünetében tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A szakember elmondta: a magyar lakosság több mint a fele nem jár rendszeresen fogorvoshoz, a rizikócsoportba tartozóknak – a 40 év feletti erős dohányosoknak, alkoholt fogyasztóknak, rossz szociális helyzetben élőknek – pedig 90 százaléka, s utóbbiaknál a leggyakoribb a szájrák kialakulásának esélye.

Dombi Csaba a megelőzést hangsúlyozta, mint mondta, a kezdődő szájüregi rák már a kezdeti stádiumban felismerhető, ehhez nem kell más, mint évente egyszer átvizsgáltatni a szájüreget. Szőke Judit, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának címzetes egyetemi docense, fővárosi szakfelügyelő főorvos egy idei felmérést említve elmondta, az 5-6 éves korosztály csupán 41 százaléka rendelkezik ép fogazattal, a 12 évesek végleges fogazatából pedig átlagosan 2,5 fog beteg, a gyermekek 35 százalékának egészséges csak az ínye, s 15 százalékuk fogszabályozóra szorul.

A szakorvos említett egy másik felmérést is, amely szerint a 12 éves korosztály – közülük 0,7 százalék dohányzik – 80 százaléka tisztában van azzal, hogy van összefüggés a dohányzás és a szájbetegségek kialakulása között, míg a megkérdezett felnőttek fele nem tudja.

Szőke Judit szerint javulást többek között az iskolafogászati hálózat teljes körű kiépítésével, átfogó szájhigiénés programok indításával, valamint egészségneveléssel és az egészségtan oktatásával lehet elérni.

Címkék: Belföld