Öt évet kapott az olimpiai bajnok

Farkas Péter olimpiai bajnok egykori birkózót öt év fegyházra ítélte bűnsegédként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Testvére, Farkas Károly az ítélethirdetés előtt megszökött a bíróság épületéből.

Bűnsegédként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt első fokon öt év fegyházra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság az 1992-ben birkózásban olimpiai bajnok Farkas Pétert. Továbbá elrendelte egy másik eljárásban korábban jogerősen kiszabott egyéves börtön végrehajtását.

Farkas Péter két vádlott-társa hat, illetve hét év fegyházat kapott társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt.

A testvér meglógott

Az olimpiai bajnok testvére megszökött az ítélethirdetésről.
A hét évre elítélt Farkas Károly rosszullétre hivatkozva a mosdóba ment, majd eltűnt a PKKB épületéből. A bíróság elfogatóparancsot bocsátott ki ellene, és ezután folytatta az első fokú ítélet kihirdetését a két másik vádlott jelenlétében.

Egykor ünnepelt bajnok volt (Galéria)

Előzmények

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2006 júniusában első fokon bizonyítottság hiányában felmentette Farkas Pétert a jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés vádja alól, ugyanakkor két vádlott társát – köztük a birkózó testvérét – 2-2 év szabadságvesztésre ítélte. A büntetőper fellebbezés folytán került másodfokon a Fővárosi Bíróságra, amely tavaly januárban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a PKKB ítéletét, s új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el.

A vád szerint Farkasék egy XVII. kerületében ingatlanban sok milliós ráfordítással kialakított szellőző-, párologtató- és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben több ezer tő vadkendert termesztettek. 2004 októberétől mindhárom vádlott több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban.

Hősből rossz fiú

Farkas Péter 1968. augusztus 14-én született; 1978-tól a Vasas, 1983-tól a Ganz-Mávag, 1988-tól a Budapesti Spartacus, majd 1989-től az Újpest sportolója volt.

Az egyszeres Európa-bajnok (1991) és kétszeres világbajnok (1990, 1991) 82 kilós kötöttfogású birkózó 1992-ben jutott fel a csúcsra, miután a barcelonai ötkarikás játékokon aranyérmet akasztottak a nyakába. 1996-ban vonult vissza.

A 40 éves Farkas Péternek korábban már több büntetőügye is volt. Egy alkalommal hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés miatt pénzbüntetés mellett felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Nos, ezt is le kell ülnie…