Szilvásy a Der Standardnál bemártotta a Fideszt

Vannak bizonyítékok arra, hogy a Fidesz az adatgyűjtési ügybe belekeveredett cég ügyfele volt - erősítette meg a magyar polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Der Standard osztrák lapnak.

Szilvásy György a legnagyobb ellenzéki párt szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, megállapítást nyert, hogy Fidesz-vezetők összeköttetésben álltak a céggel, és megbízásokat adtak neki. A lehallgatott telefonbeszélgetések hangszalagjai igenis tanúsítják, hogy egyes Fidesz-tagok és a vállalkozás főnöke között léteztek kapcsolatok – fűzte hozzá.

Az UD Zrt. tevékenységéről a miniszter kifejtette, hogy a cég különböző állami szervekbe szivárgott be, kezdve a rendőrségtől a titkosszolgálatokon, az adó- és vámhivatalon át egészen a társadalombiztosításig. A cél olyan hálózat megteremtése volt, amelynek révén hozzájuthatnak bizonyos kényes, nem nyilvános információkhoz.

“A gyanú lehallgatott telefonbeszélgetéseken alapul. Lényegében az egész – így szól a vád – üzleti érdekek kielégítését szolgálta” – mondta.

A polip e-mailekbe is belenyúlt

Az interjúból kiderül, hogy a szervezet munkatársai vagy beszivárogtak a hatóságok apparátusába, vagy a miniszter szavai szerint feltételezhetően “már ott ültek a minisztériumokban. Mindenesetre fizikai kontaktusba kerültek az információkkal. Ezért is mondjuk, hogy ez egy polipszerű képződmény volt. Emellett felmerült a gyanú, hogy a vállalkozás a levelezőszervereken keresztül hozzáfért egyes állampolgárok e-mailjeihez is”.

Arra a kérdésre, hogyan látja, vajon az ügy a legsúlyosabb válságot jelenti-e a rendszerváltás óta, Szilvásy azt válaszolta, hogy az eset veszélyezteti az alapvető demokratikus értékeket.

Szerinte az ilyesfajta eljárás nem jellemző a biztonsági ágazatban tevékenykedő cégekre. “A rendszerváltás óta még egyetlen ilyen eset sem került napvilágra” – mondta. Közölte azt is, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentést tett a rendőrségen, és jelenleg folyik a nyomozás. “Eredmény még nincs” – tette hozzá.

A Kurier lehúzott minket

Ugyancsak az adatgyűjtési üggyel foglalkozott pénteki számában a Kurier “Spiclibotrány rázza meg Magyarországot” címmel.

Visszautalva a miniszterelnök elmozdítására irányuló, az ellenzék szította utcai megmozdulásokra és a Budapesten felvonuló szélsőjobboldali gárdákra, a független osztrák napilap véleményként azt írta: Magyarország, amely egykor az új EU-tagországok éltanulójának számított, már jó ideje antidemokratikus szervezkedésekkel hallat magáról.

Címkék: Belföld