Nem volt csalás a kis Gyurcsány érettségije

Voltak szabálytalanságok a miniszterelnök fiának érettségijén, de nem akkora súlyúak, hogy ezért érvénytelen lenne a vizsga. Az Oktatási Hivatal most lezárult vizsgálata szerint nem kivételeztek a kis Gyurcsánnyal.

Törvénysértést nem, kisebb szabálytalanságokat viszont talált az Oktatási Hivatal a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola idei érettségi vizsgájával kapcsolatban.

Nem volt szabálytalanság (a képek illusztrációk, MTI)

Az intézményt korábban három szülő panaszolta be – kifogásolva a lebonyolítás körülményeit és az intézmény működését.

A vádak szerint a kormányfő fiával az írásbeli és a szóbeli érettségi vizsgán is kivételeztek. A szülők azt nehezményezték, hogy Gyurcsány Ferenc fia egy tantárgyból – jogosulatlanul – plusz vizsgaidőt kapott az írásbelin, és különteremben – a felkészítő pedagógussal kettesben – fejezhette be a munkát.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke a FigyelőNet megkeresésére elmondta, olyan törvénysértést nem találtak a vizsgálat során, amely miatt meg kellene ismételni az érettségit, kisebb szabálytalanságok azonban előfordultak a vizsga lebonyolításában.

sok a hiba

Tavaly 320 közoktatási intézményt vizsgálta az oktatási tárca felügyelete alatt működő Oktatási Hivatal. A 2007-ben vizsgált intézmények közül 134 esetben szabtak ki felügyeleti bírságot.

„Az a vád megállta a helyét, hogy előzetesen nem kérték fel a szülőket, hogy figyelemmel kísérhessék gyermekük vizsgáját, és az érettségi dokumentációját is rosszul töltötték ki” – mondta Bakonyi, hozzátéve, hogy Gyurcsány Ferenc fia nem részesült egyedi bánásmódban.

A vizsgálat során egyébként meghallgatták a szülőket, a pedagógusokat, az intézmény vezetőjét és az érettségi vizsgabizottság elnökét is. A panaszos szülők a vizsgálat folyamatában részt vettek, a keletkezett iratokba is betekinthettek. Az intézmény működésének ellenőrzése még folyik.

Lapunk kérdésére Bakonyi László közölte, a szülők beadványát valóban soron kívül vizsgálták, de nem az érintett személye miatt, hanem azért, mert az érettségivel volt kapcsolatos a panasz.

Címkék: Belföld