Kapolyi el akarta kapni Orbánt?

Kapolyi László szociáldemokrata pártelnök 2002-ben magánnyomozó céget bízott meg azzal, hogy gyűjtsön adatokat egy sikeres büntetőeljáráshoz többek között Orbán Viktor ellen – állítja a Magyar Nemzet. A Népszava szerint viszont a kormányváltás után exfideszesek jelentkeztek „besúgónak”.

A felek – a Finder Bt. és Kapolyi cége, a System Consulting – 2002. november 18-án kötötték meg a megbízási szerződést, amit pár hónappal később úgy módosítottak, hogy a szerződő fél Kapolyi László magánszemély volt. A lap birtokába került dokumentum szerint a nyomozók Orbán Viktor leköszönt kormányfő, Simicska Lajos egykori APEH-elnök és Kalmár István, a Magyar Posta volt vezérigazgatója ellen gyűjtöttek terhelő adatokat.

A cél az volt, hogy fél év alatt elegendő bizonyítékot gyűjtsenek össze egy büntetőeljárásban történő elmarasztaláshoz. Csupán a nyomozás rezsiköltsége majdnem százmillió forintra rúgott – állítja a lap.

A Népszava ugyanakkor úgy tudja, hogy a 2002-as kormányváltás idején „sok – korábban vezető szakmai vagy politikai beosztásban dolgozó (ex)fideszes – ajánlkozott az új kabinetnél különböző leleplezésekkel az 1998-2002 közötti kormányzás sötét ügyeiről”. A Medgyessy-kormány akkor úgy döntött, a szükséges vizsgálatokat a hatóságokra bízza.

„Az eredményes felderítéseket a Polt Péter vezette ügyészség rendre leállította” – írja a lap, amely arra is kitért, hogy az anyagi és egzisztenciális előnyökért „borítani” kívánók következetes elutasítása végül a Keller-államtitkárság bukásához vezetett.

Címkék: Belföld