Nincs lejjebb az MSZP-nek?

Az MSZP támogatottsága még soha nem volt ilyen alacsony, a kormány tevékenységét az emberek háromnegyede negatívan értékeli, 55 százalékuk le is váltaná. A teljes népesség 10 százaléka szavazna a szocialistákra, míg 32 százalékuk a Fideszre, a biztos pártválasztók között toronymagas az ellenzéki párt előnye. Orbán Viktort pedig kétszer annyian tartják alkalmasabb miniszterelnöknek, mint Gyurcsányt.

A népszavazási kampány lecsengése után csökkent a biztos szavazók aránya: a most vasárnap rendeznének választásokat, akkor a megkérdezettek 61 százaléka járulna biztosan az urnákhoz. Ez az érték hat százalékponttal marad el a márciusi adattól, de néggyel magasabb a februári értéknél. Lényeges, hogy a pártválasztók aránya gyakorlatilag nem változott, a megkérdezettek 48 százaléka biztosan tudja, hogy kire szavazna.

Toronymagas Fidesz-előny

Tovább nőtt a két nagy párt támogatottsága közti különbség, jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre, és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t. Vagyis a Fidesz tábora két százalékponttal nőtt, míg a szocialistáké ennyivel csökkent. Az MSZP esetében ez az érték az eddig mért legszűkebb támogatói bázist mutatja, s felveti a kérdést, vajon csökkenhet-e még tovább a kormánypárt társadalmi támogatottsága. A Fidesz esetében a jövő nagy kérdése, hogy huzamosan 30 százalék felett tudja-e tartani támogatói körét, vagy a korábbi példákhoz hasonlóan csak átmeneti kitörésről van szó. A teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A biztos szavazó és pártot is választó személyek köre némileg csökkent március óta, jelenleg a teljes válaszadói kör 38 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. A biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka voksolna most vasárnap a Fideszre, és 19 százalék az MSZP-re. A márciusi adathoz képest a kormánypárt egy százalékot veszített, míg a Fidesz támogatottsága ugyancsak egy százalékkal nőtt. A két kisebb parlamenti párt alulról közelíti a parlamenti küszöböt, az MDF éppen hogy elérné azt 5 százalékkal, az SZDSZ 4 százalékkal némileg elmarad tőle.

A többség menesztené a kormányt

A kormány tevékenységét negatívan értékelők aránya 72 százalék, ez február óta 12 százalékpontos emelkedést jelent. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem változott az ellenzék munkájáról alkotott általános kép, továbbra is minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya harminc százalék, a csak a kormánnyal elégedetleneké négy ponttal 43 százalékra emelkedett, a csak az ellenzéket elmarasztalóké nem változott, jelenleg is 20 százalék.

Márciushoz képest hét százalékponttal emelkedett, s most már a megkérdezettek 55 százaléka támogatná a kormány leváltását, és csupán 28 százalék marasztalná a kabinetet. A Fidesz szavazóin túl a bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak között is a kormányváltást pártolók vannak többségben. Négy százalékponttal nőtt a távolság Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc támogatottsága között is: Orbánt jelenleg a megkérdezettek 41 százaléka tartja alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére, míg Gyurcsányt 24 százalék.

A Századvég és a Forsense április 10. és 17. között végzett kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg aktuális politikai, közéleti kérdésekről. Az adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, ami az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével született volna.

Címkék: Belföld