Karbamid került a Tiszába

Egy romániai közúti baleset következtében karbamid került a Róna patak vizébe, ahonnan a szennyező anyag eljutott a Tiszába.

Egy felsőrónai (Románia) közúti baleset következtében megsérült tartálykocsiból karbamid került a Róna patak vizébe szerdán, ahonnan a szennyező anyag az Iza folyón keresztül a Tiszába jutott – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a szennyező anyag, amelyet egy magyar cég szállított, a vízfolyásba kerülve, fehér üledékes kicsapódásként figyelhető meg a sodorvonalban. A karbamid baktériumölő emulzió, épület, fafelületek kezelésére használják.

Az eseményről szerdán a késő délutáni órákban a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság (Kolozsvár) tájékoztatást küldött a Felső-Tiszavidéki KÖVIZIG-nek, és intézkedéseket tettek, hogy a szennyező anyag ne érje el a magyar részvízgyűjtő területét.

A Tisza Tiszabecs határszelvényénél csütörtökön reggel már észlelhető volt a fehér csapadék, 5.30-kor a Kisari hídnál vettek vízmintákat, 7 óra 30-kor pedig Vásárosnaménynál – áll a közleményben.

A Tisza sokéves, másodpercenként 200 köbméteres vízhozamához képest, csütörtökön délután a hozam a határnál 553 köbméter volt másodpercenként, ez meglehetősen nagy hígulást eredményez ahhoz, hogy a szennyezőanyag ökológiai kárt ne okozzon.

A fehér színű sodorvonalban úszó csapadék elérte a délutáni órákban a Tokaji szelvényt, a hatóságok II. fokú környezeti kárelhárítási készültséget rendeltek el, ennek keretében fokozott figyelést és vízmintavételezést végeznek – közölte a tárca.

Címkék: Belföld