Szavazásdömping a parlamentben

Szavazásdömpinget tartott hétfőn az Országgyűlés. Az idei utolsó plenáris ülésen megszavazták a költségvetést, ratifikálták az EU-szerződést, igent mondtak a tb-reformra és a Fidesz népszavazására. Az ombudsmanokat azonban leszavazták.

A parlament idei utolsó ülésnapján olyan, az elmúlt, de a következő esztendőt is meghatározó kérdésekről hozott döntést, mint a Fidesz népszavazási kezdeményezése vagy az egészségügyi reform. Utóbbi törvényjavaslatot simán, kormánypárti “kiszavazók” nélkül fogadta el az Országgyűlés. Így a kormány szerint egy jobb ellátást nyújtó és hálapénzmentes egészségügyet hoznak létre, az ellenzék szerint a magántőke profitéhsége szociálisan szét fogja szakítani Magyarországot.

Hétfőn egy hónapokig tartó jogi huzavona végére is pontot tettek a képviselők: elenyésző számú nem és tartózkodás mellett jóváhagyták a Fidesz által kezdeményezett népszavazás kiírását a vizitdíj, a kórházi napidíj, illetve a tandíj ügyében.

Elfogadták a költségvetést és az EU-szerződést

De elfogadta a parlament a 2008-as költségvetési törvényt is. A pénzügyminiszter a jövő évben 2,8 százalékos GDP bővüléssel és a háztartások fogyasztásának növekedésével számol. Az ellenzék szerint ugyanakkor adósságtörlesztő büdzsé készült, és hiányoznak a gazdasági növekedés forrásai.



Horváth Ágnes diadala volt a hétfõi szavazás – elfogadták a reformot (Fotó: MTI)



A tagállamok közül elsőként ratifikáltuk az Európai Unió új szerződését. A hétfőn nagy többséggel elfogadott dokumentum korszerűsíti a 27 tagállamot tömörítő unió döntéshozatali mechanizmusát. A szerződés várhatóan 2009-ben léphet életbe, miután valamennyi tagország és az Európai Parlament is ratifikálta.

Könnyebb az élettársaknak, nehezebb az autósoknak

Igent mondtak a képviselők a regisztrált élettársi kapcsolatban élők jogaira. Eszerint – az akár azonos neműek között is megköthető – élettársi viszony a házastársakéhoz hasonló jogokat biztosít a pároknak. Könnyebben vehetnek fel hitelt, igényelhetnek családi pótlékot párjuk gyermeke után és örökölhetnek is. Közös gyermek esetén azonban ők is csak bíróság előtt tudnak elválni.

Két közlekedéssel kapcsolatos tervezetre is rábólintott a Ház. Így jövő évtől akár 300 ezer forintba is kerülhet egy gyorshajtás, egy behajtani tilos jelzés „elnézése”, vagy a sztráda leállósávjának használata, s valakin biztosan behajtják a bírságot. Ha nem a szabálysértőn, akkor a tulajdonoson. A jövőben beazonosíthatók lesznek az erdőkben száguldozó quadosok is. De szigorították a pontrendszert is.

Leszavazták az ombudsmanokat


Levették azonban a napirendről azt a két törvényjavaslatot, amely az állami vezetők, valamint a miniszterek és államtitkárok javadalmazásának átláthatóságát lett volna hivatott szabályozni. Szavaztak viszont a közpénzekből nyújtott állami támogatásokról. Ennek szabályai jelentősen szigorodnak, mégpedig úgy, hogy kiterjesztették az összeférhetetlenség miatt kizártak körét.

Leszavazták ugyanakkor Sólyom László köztársasági elnök mindkét jelöltjét. Így – hacsak az államfő nem jelöli ismét – Péterfalvi Attilából nem lesz második ciklusban adatvédelmi biztos, Nagy Boldizsár pedig nem kapta meg a jövő nemzedékek ombudsmani posztját.


Nem mindenki értett egyet


A szavazással egyidőben a Kossuth téren egy maroknyi csoport tüntetett a kordonokon kívül, nemtetszését fejezve ki a kormány politikájával szemben. A rendőrség az este folyamán két személyt előállított.

Címkék: Belföld