A pályázatírás, projekttervezés rejtelmei II.

A vállalkozásoknak szóló cikksorozatunk indító részében azt határoztuk meg főszabályként, hogy csak abban az esetben igényeljen hazai vagy uniós társfinanszírozást, ha előzetes piacfelméréssel meggyőződött fejlesztése közép- vagy hosszú távú megtérüléséről, rendelkezik a beruházáshoz szükséges önrésszel, és/vagy megbízható banki együttműködéssel, továbbá a fejlesztése céljai egybeesnek a támogató konkrétan megfogalmazott céljaival.

A támogató ugyanis érthető módon kizárólag olyan fejlesztésbe hajlandó „a pénzét befektetni”, amelyben biztosítottnak látja a projekt finanszírozhatóságát, hosszú távú megtérülését, illetve egy magasabb rendű célhoz – például az adott régió gazdasági növekedéséhez – való hozzájárulását.

A pályázat tervezésekor előre tudni kell, hogy a projekt megvalósulása alatt garantált-e a vállalkozás folyamatos pénzügyi likviditása. Ugyanis mind a hazai, mind az uniós források esetében a projektek támogatása utófinanszírozással történik, azaz a konkrét támogatási összeg kifizetéséhez be kell mutatni a kiegyenlített számlákat. A projekt finanszírozásához tehát elengedhetetlen a stabil pénzügyi háttér, illetve, a pályázó és a támogató céljainak egybeesése. A támogató céljait a pályázati kiírás és az operatív program tartalmazza.

A pályázat kidolgozásánál a projektciklussal mutathatók be azok a szakaszok, amelyek nagy valószínűséggel valamennyi projektben előfordulnak.




A projektciklus 3 nagyobb egységre bontható:
a projekt megalapozása, megvalósítása és értékelése.

Jelenleg a projekt megalapozásával foglalkozunk. Ennek részei a következők:
• A projekt meghatározása – a fejlesztéssel megvalósítható elképzelések meghatározása és feltérképezése.
• A projekt kidolgozása – a fejlesztés alapgondolatának kidolgozása.
• A projekt előzetes értékelése – biztosítja a fejlesztés realitását és a későbbi megvalósítás során segíti a szükséges korrekciókat.
• A projekttel kapcsolatos tárgyalások és döntések – a fejlesztéshez szükséges engedélyekre, finanszírozásra és a megvalósításra vonatkozó végső megállapodások, valamint a pályázat benyújtása a támogatóhoz.

Az egyes tervezési fázisok sokszor egymással párhuzamosan folynak. A projekt meghatározása – a fejlesztés konkrét céljainak definiálásával – már a pályázati forrás felkutatása előtt meg kell hogy történjen. A kiírás függvényében sor kerülhet néhány – a fejlesztési tevékenységeket érintő – módosításra. A projektcélok precíz meghatározását követi a projekt eredményeinek és hatásának definiálása. Eredmények alatt a projekt teljes vagy részbeni megvalósításával elért kézzelfogható elemeket értjük, például 2 db új berendezés beszerzését, 1 új üzem felépítését, vagy egy új informatikai rendszer bevezetését. Hatásoknak a közvetetten jelentkező, közép-, illetve hosszú távú célok megvalósulásához kapcsolódó elemeket nevezzük, például a vállalkozás exportértékesítésének 20 %-os növekedését a fejlesztést követő 3. év végére.

A pályázat végső értékelésénél kiemelt jelentőségű, hogy mérhető eredményei és hatásai legyenek a tervezett projektnek. A hatásokat és eredményeket olyan konkrét értékelési és folyamatkövetési szempontok alapján kell meghatározni, amelyek alapján azok mérhetővé válnak.
Sokat segíthet az értékelési folyamatban az úgynevezett mérföldkövek meghatározása.
A jó projektmeghatározás kulcseleme a tevékenységek és eredmények ok-okozati összefüggésének szem előtt tartása.
Folytatás: projekt kidolgozása és a pályázat összeállítása.

További információk

Címkék: PR-cikkek