Kincses Gyula lesz az egészségügyi államtitkár

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete Kóka János javaslatára egyhangúlag Kincses Gyulát jelölte az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának.

Az SZDSZ közleménye szerint olyan szakemberre van szükségük, aki a kétségbevonhatatlan szakmai tudás mellett elkötelezett az egészségügy átalakítása, az átfogó reform mellett. Kincses Gyula életútja és szakmai munkássága garancia arra, hogy a liberális program egyik legfontosabb elemének megvalósítása dinamikusan folytatódhat.

Az orvos, egészségügyi menedzser, illetve gyermek-fül-orr-gége szakorvos végzettségű, önmagát a weblapján egyebek mellett egészségügyi politológusként definiáló Kincses Gyula húsz év praktizálás után kezdett egészségpolitikával foglalkozni – több mint tizenöt éve.


Az 1990-94-es parlamenti ciklusban az MDF (listás) képviselőjeként részt vett a háziorvosi rendszer kidolgozásában, aztán több kormányváltást is “túlélt”. Az Orbán-kabinet főtanácsadójából a Medgyessy-kormány egészségügyi tárcájának tanácsadója lett, a Gyurcsány-kormány alatt pedig az egészségügyi reform előkészítésén dolgozott, ő vezette a “hálapénzellenes miniszterelnöki szakértői munkabizottságot”. Emellett 2000-es megalakulása óta tagja az Orbán-kormány által létrehozott (a Heti Válasz című hetilapot kiadó) Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány kuratóriumának, tavaly óta a Szeretem Magyarországot klubnak.

Címkék: Belföld