Többletet kapnak a kórházak a megtakarításból

Ebben a hónapban kezdi kifizetni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egészségbiztosítási alap többletéből származó 25 milliárd forintot - írta a pénteki Világgazdaság a birtokába került dokumentumra hivatkozva.

Tízmilliárd a reformból eredő megtakarítás, 15 pedig a tervezettnél nagyobb járulékbevétel eredménye. Az előzőt az OEP-nek ki kell fizetnie, ám a járulékbevételi többletről a zárszámadási törvényben, várhatóan október 22-én dönt a parlament – írja a Világgazdaság.

A kétlépcsős pénzfelosztásról a szaktárca a szakmai szervezetekkel egyeztetve döntött. Az első fordulóban kifizethető 10 milliárdból 4,27-et a 150 kórház mindegyike teljesítményarányosan kap. Mint Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a szövetség javaslatára további egymilliárdot fizetnek 30 kórháznak, amelyeknek az áprilisi átalakítások után a korábbinál nagyobb terület lakosságát kell ellátniuk, ám a többletmunkáért nem fizetett a tb.

Támogatja a kórházszövetség, hogy kiegészítő, fix díjként 3,4 milliárdot kapjon száz intézmény, amelyek legalább 400 ágyas kapacitásúak, legalább öt szakmában gyógyítanak, kiemelt országos feladatot látnak el, illetve részt vesznek a kiemelt népegészségügyi programokban.

A szakmai szervezetek egyetértettek abban is, hogy 1,2 milliárdot osszanak föl valamennyi krónikus és rehabilitációs ellátást végző intézetnek az április és június között végzett teljesítményeik arányában. A második fordulóban kifizethető 15 milliárdból tízet a szeptemberihez hasonlóan osztanak szét. A fennmaradó részből 2 milliárdot kap a már most 1,5 milliárd forint adóssággal küszködő Országos Mentőszolgálat – olvasható a cikkben.

Címkék: Belföld