A közvélemény Fodor Gábor mellett

A relatív többség szerint Fodor Gábor hatékonyan lépett fel a közvéleményt leginkább foglalkoztató környezetvédelmi kérdésekben. Nyilván ennek is tudható be, hogy Fodor Gábor miniszteri tevékenységének megítélésére sokkal kevésbé hat a pártszimpátia, mint más miniszterekére – derül ki a Marketing Centrum felméréséből.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint Fodor Gábor helyesen döntött, hogy elvállalta a környezetvédelmi tárca vezetését, és csupán 16 százalékuk nyilatkozta azt, hogy ez nem volt helyes.

Figyelemre méltó, hogy az ellenzéki pártok támogatói között is többségben vannak azok, akik helyeslik Fodor Gábor döntését. Tíz megkérdezettből hat úgy vélekedik, hogy Fodor Gábor megfelelő politikai súlyt ad a környezetvédelem ügyének, és csupán a megkérdezettek negyede értett egyet azzal az állítással, hogy Fodor Gábor nem ért a környezetvédelemhez, ezért miniszterként csak ártani fog. És ez az arány a Fidesz támogatói körében is csak egyharmad.

Zöldpártok: Fidesz, SZDSZ

A környezetvédelem hosszú idők óta a legnépszerűbb fogalmak között van: a magyarok 94 százaléka inkább pozitívan, mint negatívan viszonyul a környezetvédelemhez. A többség azonban elégedetlen a pártok környezetvédelemhez való viszonyulásával. E tekintetben a Fidesz és az SZDSZ megítélése a legkevésbé rossz.


Forrás: Marketing Centrum



A megkérdezettek egyaránt 17-17 százaléka vélekedett úgy, hogy e két párt karolja fel leginkább a környezetvédelem ügyét. Az MSZP-ről 6, az MDF-ről pedig 3 százalék gondolja ezt. Az igazán meglepő az, hogy a teljes népességben 4 százalékos támogatottsággal rendelkező SZDSZ-ről lényegesen többen mondták, hogy törődik a környezetvédelem ügyével, mint ahányan kedvenc pártjuknak tartják az SZDSZ-t, miközben az emberek többsége természetesen saját pártját jelölte meg ennél a kérdésnél. Ez annak köszönhető, hogy az MSZP, az MDF és a bizonytalanok relatív többsége is az SZDSZ-t tekintette annak a pártnak, amelyik a leginkább törődik a környezetvédelemmel.

Persze ez korántsem független attól, hogy öt éve az SZDSZ delegálja a minisztert a környezetvédelmi tárca élére. A legtöbben Fodor Gábort nevezték meg arra a kérdésre, hogy szerintük melyik politikus viseli a leginkább szívén a környezetvédelem ügyét. A jelenlegi miniszteren kívül számottevően sokan említették még Persányi Miklóst, Sólyom Lászlót, illetve Illés Zoltánt is.

Nem haboztak

Fodor Gábor kedvező megítélése nyílván összefügg azzal, hogy a hivatalba lépése után azonnal nekilátott néhány konkrét ügy rendezésének. Az elmúlt hónapok környezetvédelemi problémái közül a német szemét és a Rába habzása foglalkoztatta leginkább a közvéleményt.

A Rába habzásával kapcsolatban a legtöbben Fodor Gábort, Sólyom Lászlót és a Greenpeace-t említették meg, mint akik felléptek a szennyezéssel szemben. A megkérdezettek 23 százaléka szerint Fodor eredményesen lépett fel, minden második magyar szerint fellépett, de egyelőre nem volt eredményes, és csak 13 százalékuk tekinti ezt pusztán PR-akciónak.


Forrás: Marketing Centrum


A német szemét ügyében a többség a magyar, illetve a német cégeket is felelősnek tartja és a kérdezettek 32 százaléka úgy vélte: Fodor Gábor eredményesen intézkedett, 44 százalékuk szerint megpróbálta rendezni az ügyet, de eddig még nem ért el eredményt, és mindössze 11 százalék tekinti PR-akciónak a miniszter fellépését az ügyben.

Sikeres kezdet

A német szemét és a Rába habzásán kívül még a verespataki aranybánya, a heiligenkreuzi szemétégető, a tőketerebesre tervezett szénerőmű, valamint a Tubesre tervezett NATO-lokátor ügyét említették sokan a közelmúlt környezetvédelmi témái közül.

Minden ügyet és minden intézkedést figyelembe véve a megkérdezettek 40 százaléka számon tart valamilyen sikeresen megoldott ügyet Fodor Gábor miniszteri tevékenységének első három hónapjából, és csupán 20 százalékuk vélekedett úgy, hogy nem kezelte megfelelően a felmerülő problémákat.
Címkék: Belföld