Szonda: most Sólyom a legnépszerűbb

Folytatódik Sólyom László, Szili Katalin és Dávid Ibolya versengése a listavezetői posztért; ebben a hónapban a házelnök pozíciója valamelyest javult vetélytársaival szemben, ő ugyanis nem veszített pontot - írta a Népszabadság hétfői száma.

Az idén – népszerűségi mutatóik statisztikailag szinte azonos mértéke mellett – Szili három, Sólyom és Dávid két-két alkalommal állt az első helyen – emlékeztettek.

A köztársasági elnökről kifejezetten kedvező képet festenek a Fidesz táborában. Orbán Viktor persze jóval népszerűbb nála (79 pontos), de utána már – Pokorni Zoltánnal osztozva a második helyen – 66 ponttal Sólyom László következik. Az ellenzékiek által felállított politikusi szimpátiarangsorban Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, majd Kövér László következik (61, 55, 52 ponttal) – olvasható a cikkben.

A másik térfélen, az MSZP-sek körében is a pártelnök emelkedik ki, 73 ponttal. Gyurcsány Ferencet Szili Katalin követi 66, majd Göncz Kinga 64 ponttal. A többi szocialista politikus közepes, vagy annál csak egy árnyalattal kedvezőbb megítélés alá esik a párt hívei körében.

Az ellenzéki személyiségek közül egyedül Dávid Ibolyának sikerült az MSZP táborán belül relatíve jó pozíciót szereznie, annak következményeként, hogy nem érzik ellenszenvesnek (54 pont).

A Fidesz híveinek viszont – az alapjaiban negatív viszonyuláson belül – meglehetősen differenciált véleményük van a kormánypárti politikusokról. Vannak 35 pont körüli értékek (mint például Szili Katalin, Gráf József vagy Fodor Gábor esetében), mások 25 pont körül állnak (mint Kiss Péter vagy Lamperth Mónika). A harmadik csoportot pedig a 10-15 ponttal értékelt kormánytagok alkotják (Gyurcsány Ferenc és Horváth Ágnes).

Címkék: Belföld